4 epizode

Bill Gates o gorućim globalnim pitanjima u novoj Netflix seriji

Osnivač Microsofta i filantrop u četiri epizode razmatra sa sugovornicima najizazovnije probleme današnjice, od umjetne inteligencije do nejednakosti prihoda.
Sci-Tech / Znanost | 20. 09. 2024. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seriju "Što dalje? Budućnost s Billom Gatesom" režirao je oskarovac Morgan Neville, a u njoj Bill Gates razgovara sa stručnjacima, inovatorima i slavnim osobama istražujući moguća rješenja globalnih problema.

Svaka epizoda bavi se specifičnom temom, pružajući gledateljima uvid u Gatesovu viziju budućnosti i potencijalna rješenja za najveće izazove čovječanstva, javlja Bug.

Prva epizoda o AI

Prva epizoda istražuje brzi napredak tehnologije umjetne inteligencije i njezine potencijalne učinke. Iako naglašava mogućnosti AI-ja u područjima poput zdravstva i obrazovanja, epizoda također upozorava na moguće rizike.

Ističe se opasnost razvoja sustava koji su daleko inteligentniji od ljudi i naglašava potreba za nadzorom i regulacijom.

Gates priznaje da je podcijenio mogućnost zlouporabe Interneta i društvenih medija za širenje dezinformacija, sugerirajući da je slična opreznost potrebna i s umjetnom inteligencijom.

Druga epizoda o dezinformiranju

Druga epizoda bavi se informacijama i očuvanju istine u doba sve veće dezinformiranosti.

Gates otkriva bizarne teorije zavjere o sebi, ilustrirajući kako se lažne informacije mogu brzo širiti.

Epizoda istražuje potencijalna tehnološka i politička rješenja za borbu protiv ovog problema.

Treća epizoda o klimatskim promjenama

U trećoj epizodi Gates istražuje neke inicijative za rješavanje klimatskih promjena, uključujući napredne nuklearne elektrane dizajnirane da budu sigurne i neškodljive za okoliš.

Epizoda naglašava hitnost rješavanja klimatske krize, ali i ističući inovativne pristupe smanjenju emisija i ublažavanju posljedica.

Četvrta epizoda o nejednakosti prihoda

Završne epizode bave se nejednakošću prihoda i globalnim zdravstvenim izazovima.

Senator Bernie Sanders kritizira Gatesovo bogatstvo kao "opscenost", potičući rasprave o potencijalnim rješenjima za smanjenje ekonomskih nejednakosti.

Gates također ističe svoje filantropske napore u iskorjenjivanju bolesti i poboljšanju pristupa zdravstvenoj zaštiti u zemljama u razvoju.

Plitak optimizam

Kroz cijelu seriju Gates održava optimističan stav, tvrdeći da je ljudski napredak u područjima poput očekivanog životnog vijeka, smrtnosti djece i slobodnog vremena bio "fantastičan".

Ukazuje na napredak u borbi protiv bolesti poput malarije i dječje paralize kao dokaz pozitivnih promjena. Međutim, neki kritičari tvrde da bi serija mogla imati koristi od dublje analize predloženih rješenja, posebno u pogledu regulacije umjetne inteligencije i preraspodjele bogatstva.

Gatesov otpor prema idejama poput ograničenja bogatstva postavlja pitanja o granicama njegovog pristupa rješavanju nejednakosti.

Gosti od Gage do Faucija

U ovoj dokumentarnoj seriji Gates razgovara s nizom istaknutih ličnosti, uključujući pop zvijezdu Lady Gagu, frontmena U2 Bonoa, senatore Bernieja Sandersa i Mitta Romneya, epidemiologa dr. Anthonyja Faucija, filmskog redatelja Jamesa Camerona i poznatog poduzetnika Marka Cubana.

Glumac Tom Hanks spominje se u kontekstu teorije zavjere, a serija također uključuje i pojavljivanje Gatesove kćeri Phoebe Gates.

Kopirati
Drag cursor here to close