Sarajevo

Kako smanjiti nepotrebnu potrošnju energije u našem domaćinstvu

Sci-Tech / Znanost | 07. 06. 2012. u 10:11 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da znanost i zabava i nisu tako suprotni pojmovi, mogli su se uvjeriti svi posjetitelji drugog dana Festivala energetske efikasnosti, gdje je održan Znanstveni sajam za osnovne i srednje škole.

U prvom dijelu programa održana su predavanja. Mr. Mirna Marković, ukazala je što možemo sami poduzeti da smanjimo nepotrebnu potrošnju energije u našem domaćinstvu kroz temu „Mogu li ja nešto uraditi? Da, mogu misliti“. Ian Cheney, redatelj filma „The City Dark“ govorio je o svojim iskustvima prilikom produkcije filmova koji se bave tematikom zaštite životne sredine. Hamid Mehinović iz NVO Energis predstavio je Europski tjedan održive energije, dok je Maja Vlaić iz USAID-ovog projekta „Mladi eko lideri“ predstavila rad članova projekta na proizvodnji Taa Bora solarnim lampama, koje recikliraju odbačenu plastičnu ambalažu i akumulacijom solarnog zračenja akumuliraju potrebnu energiju za svoj rad.

Poseban interes učenika bio je usmjeren na finale natjecanja osnovnih i srednjih škola iz Kantona Sarajevo, koji su izložili svoje radove na temu energetske efikasnosti, obnovljive energije i zaštite okoline.

Učeničke radove u kategoriji eseja ocijenila je Dr. Đenita Haverić, a dobitnice nagrada za najbolje eseje su: Nejra Trle iz Osnovne škole „Aleksa Šantić“ za esej „Mudra kuća štedi energiju“ te Sajra Lihovac iz Srednje škole metalskih zanimanja za esej „Priroda je darežljiva prema čovjeku, a čovjek prema prirodi“.

Učeničke radove u kategoriji znanstvenih radova ocijenio je prof.dr Dušan Gvozdenac, a dobitnik nagrade je Vahid Merdan iz Srednje elektrotehničke škole za energetiku za rad na temu „Znamo li koliko smo ozračeni?“. Likovne radove ocijenio je prof. Zlatko Trako, a dobitnici nagrada su: Emina Jelešković iz Osme osnovne škole „Amer Čenanović“ za temu „Obnovljiva energija“ te Dario Ivanović iz Srednje građevinsko-geodetske škole za temu „Zaštita okoline“. Stručni žiri u sastavu: prof.dr. Dušan Gvozdenac, Mak Kamenica i Zoran Bogunović pregledao je izložene radove u kategoriji maketa i poslušao prezentacije učenika. Prema ocjenama žirija, u kategoriji osnovnih škola, najboljim je ocijenjen rad „Automat za sušenje ruku“ učenika Osnovne škole „Kovačići“. Autori rada su: Edi-Muarem Hanjalić, Tarik Horozović i Nađa Bandić. U kategoriji srednjih škola najboljim radom ocijenjen je „Edukacioni model za obnovljive izvore energije“ maturanta Harisa Ačkara iz Srednje elektrotehničke škole.

Posebne nagrade, dva Siemens edukacijska paketa, dobile su osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ i „Aleksa Šantić“.

Istog dana navečer, u kinu Cinema City u 20.00h održana je premijera dugometražnog dokumentarca „The Dark City“ autora Iana Cheneya. Ovaj nagrađivani dokumentarac o svjetlosnoj zagađenosti i nestanku tame govori o generacijama koje i ne znaju što je nebo puno zvijezda zbog previše umjetnog svjetla u gradovima, te o nemogućnosti shvaćanja da je Zemlja samo mali kamen u svemiru. Film istražuje i zdravstvene posljedice nestanka tame, posebno kod radnika u noćnoj smjeni.

Autor filma, Ian Cheney, izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Sarajevo na Festival energetske efikasnosti, a posebno sudjelovanjem na Znanstvenom sajmu osnovnih i srednjih škola gdje je održao kratko predavanje gostima i sudionicima sajma. Također je, nakon projekcije filma, razgovarao s publikom i diskutirao na postavljena pitanja.

Festival energetske efikasnosti ima za cilj da popularizira implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima i u uredima. Tijekom ove manifestacije, sredstvo promoviranja poruka u javnosti su različite oblasti kulturnog izražaja, kao što su koncerti, ulične manifestacije, umjetničke izložbe i filmovi.

Više informacije se može naći na webstranici www.eee.ba/festival.

Kopirati
Drag cursor here to close