Za čistu Rusiju

Medvedev pozvao na čišćenje Rusije od otrovnog otpada

Sci-Tech / Znanost | 10. 06. 2011. u 06:47 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u četvrtak da su zemlji potrebni novi zakoni o zaštiti okoliša i nove investicije u sprečavanje industrijskog onečišćenja i čišćenje oko 30 milijuna tona otrovnog otpada.

Da bi poruku učinio još uvjerljivijom, Medvedev se susreo s dužnosnicima u Đeržinsku, zatvorenom gradu u doba Sovjetskog saveza, poznatom po proizvodnji kemijskog oružja, koji je u Guinnessovoj knjizi rekorda nazvan "najzagađenijim malim gradom na svijetu".

"Uklanjanje nagomilanog ekološkog zagađenja veliki je i težak zadatak koji zahtijeva ogromna ulaganja, kako državna, tako i privatna, kao i uvođenje novih tehnologija za preradu i sigurno skladištenje otpada", rekao je Medvedev.

On je kritizirao dužnosnike zbog nedovoljno brzog djelovanja na donošenju novih propisa radi rješavanja ekoloških problema, ukazavši da je njihov stav karakteristika nemarnog odnosa prema čovjekovu okolišu kojega ima među Rusima, prenosi Reuters.

"To pitanje nije prioritet ni za koga u ovoj zemlji. To je naslijeđe našeg ranijeg (sovjetskog) pristupa tom problemu. Mi u ovoj zemlji rješavamo ekološke probleme tek kada riješimo sve ostale probleme", kazao je Medvedev.

"Bez obzira na to kakvi zakoni budu doneseni, oni neće biti djelotvorni ako se spotaknu o naše tradicionalno razmišljanje o ekologiji", upozorio je on.

Medvedev je pred ovaj sastanak posjetio deponiju kemijskog otpada u blizini tvornice iz sovjetskih vremena, izgrađene 1939., kojom upravlja tvrtka "Sibur-Njeftehim".

Deponija na površini od oko 55 hektara, izgrađena kako bi mogla primiti četiri milijuna tona otrovnog otpada, i danas je prepuna.

Ruski ministar za prirodne resurse Jurij Turtnjev kazao je da će Rusija utrošiti 3,2 milijarde rubalja (116 milijuna dolara) u sljedeće tri godine kako bi otklonila posljedice zagađenja na arktičkom arhipelagu Zemlja Franje Josipa i Wrangelovom otoku kao i u tvornici volframa i molibdena "Džidinski" na obali Bajkalskog jezera, najvećeg svjetskog rezervoara slatke vode.

Ta sredstva su, međutim, samo dio neophodnih investicija za čišćenje više od 194 kritično zagađene lokacije širom Rusije, kazao je Trutnjev.

Kopirati
Drag cursor here to close