Svi šareno su odjeveni, lagani i prozračni

Neum jutros najtopliji sa 27 °C, danas u BiH sunčano i vruće, poslijepodne pljuskovi u Bosni

Sci-Tech / Znanost | 17. 08. 2024. u 09:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini jutros je sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 08.00 sati: Sokolac 16; Bjelašnica, Bugojno, Ivan-sedlo, Livno 18; Srebrenica 19; Široki Brijeg 20; Sanski Most, Sarajevo 21; Prijedor, Zenica 22; Banja Luka, Bihać, Tuzla 23; Doboj 24; Gradačac, Trebinje 25; Mostar 26 i Neum 27 stupnjeva.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne u Bosni i istočnim područjima Hercegovine se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 40 stupnjeva.

U Sarajevu će biti sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne je moguć lokalni pljusak. Dnevna temperatura oko 37 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

BIHAMK - Od ranih jutarnjih sati pojačan promet na graničnim prijelazima

Sezona je godišnjih odmora tako da se i danas očekuju gužve na većini puteva u Bosni i Hercegovini, a posebno na putu Sarajevo-Mostar i to u oba smjera. Zbog visoke dnevne temperature preporučuje se da se na duže relacije kreće u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima. Ako se ipak putuje u najtoplijem dijelu dana, savjetuju se češće pauze.

Od ranih jutarnjih sati pojačan je promet vozila na pojedinim graničnim prijelazima. Duga su zadržavanja na izlazu iz zemlje na graničnim prijelazima: Bosanska Gradiška, Izačić, Gradina, Bosanska Dubica, Velika Kladuša, Orašje, Kamensko, Doljani i Ivanica. Čekanja na graničnim prijelazima podložna su čestim izmjenama. Vozači mogu pogledati kamere na web stranici bihamk.ba.

Brojne su dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se prometuje usporeno. Izdvajaju se magistralni putevi: Semizovac-Olovo, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina i Bijeljina-Rača.

Vozači teretnih vozila se mole da, kada iza sebe primijete dugu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz prometa kako bi se izbjegla rizična preticanja. Na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona prometuju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona promet obustavljen.

Do kraja kolovoza, za putnički promet otvoren je granični prijelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je promet za vozila iznad 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prijelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila iznad 5 t preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Kopirati
Drag cursor here to close