Tvrde istraživanja

Radiovalovi s mobilnih telefona ne utječu na učenje

Sustavni pregled Svjetske zdravstvene organizacije otkriva da izlaganje radiovalovima mobilnih telefona ne utječe na učenje, pamćenje, raspon pažnje i druge kognitivne funkcije poput koordinacije.
Sci-Tech / Znanost | 03. 06. 2024. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija je još 2019. godine naručila niz sustavnih pregleda koji su trebali ažurirati trenutnu procjenu zdravstvenih rizika izloženosti radiovalovima.

Ove recenzije će se koristiti kao pomoć pri izradi nove monografije o zdravstvenim kriterijima okoliša o radiofrekvencijskim elektromagnetskim poljima (RF-EMF).

Sustavni pregled SZO, objavljen u časopisu Environment International pročešljao je 3945 radova. Istraživači s više australskih i nizozemskih sveučilišta i instituta pretražili su PubMed, Embase, PsycInfo i EMF-Portal, bez ograničenja prema datumu ili jeziku objave, javlja Bug.

Uključili su kohortne studije ili studije slučaja kontrole koje su procjenjivale učinke izloženosti RF zračenju na kognitivnu funkciju u jednoj ili više kognitivnih domena. Studije su ocijenjene s obzirom na rizik od pristranosti pomoću i sintetizirane pomoću meta -analize fiksnih učinaka.

U konačnu analizu uključeno je samo pet studija koje su zadovoljile traženu metodologiju. Riječ je o podacima o 2808 odraslih i 1831 djece iz Australije, Singapura i Švicarske, prikupljenim između 2006. i 2017. godine.

Sustavni pregled Svjetske zdravstvene organizacije otkrio je da izlaganje radiovalovima mobilnih telefona ne utječe na učenje, pamćenje, raspon pažnje i druge kognitivne funkcije poput koordinacije.

Autori priznaju da je potrebno više kvalitetnih istraživanja kako bi se pozabavilo svim vrstama populacija, izloženosti radiovalovima i kognitivnim ishodima, posebice studije koje istražuju izloženost odraslih osoba okolišu i utjecajima na poslu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close