Sljedećih 30 godina

Stručnjaci upozoravaju da će tsunami pogoditi Mediteran

U europskoj povijesti jedan od najvećih tsunamija svakako je onaj iz 1755. godine, koji je uslijedio poslije zemljotresa u Atlantskom oceanu
Sci-Tech / Znanost | 07. 07. 2024. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međuvladina oceanografska komisija UNESCO-a (MOK) sa stopostotnom sigurnošću upozorava da će Mediteran u sljedećih 30 godina pogoditi tsunami visok nekoliko metara, objavio je slovenski odjel televizije N1.

Kako su pisali španjolski medij La Razon, posebno je opasno područje ili rasjed Averoesovog mora ispod Alboranskog mora, oblast na pola puta između Malage i sjeverne Afrike.

Zemljotres

Zemljotres u ovoj oblasti mogao bi izazvati valove od šest metara koji bi do obale Španjolske stigli za samo 21 minutu. U najboljem slučaju, stanovnici priobalnog područja imali bi samo 35 minuta da pobjegnu u unutrašnjost zemlje, navodi televizija podsjećajući kako je od početka 20. stoljeća na Mediteranu bilo oko 100 tsunamija ili oko 10 posto svih tsunamija u svijetu.

U europskoj povijesti jedan od najvećih tsunamija svakako je onaj iz 1755. godine, koji je uslijedio poslije zemljotresa u Atlantskom oceanu jačine 8,5 stupnjeva. Vodeni val je tada uništio veći dio Lisabona, Cadiz u Španiji i dijelove Maroka.

Također je stigao do jugozapadnog Cornwalla u Velikoj Britaniji i Irskoj. Na globalnoj razini, još uvijek postoji živo sjećanje na tsunami u Indijskom oceanu 2004. godine, koji je odnio više od 230.000 života i raselio 1,7 milijuna ljudi. U zemljotresu i tsunamiju u Japanu 2011. godine poginulo je 20 tisuća ljudi.

Kako je rekla Helene Ebert, nacionalna koordinatoricaa francuskog centra za upozorenje na tsunami (CENALT), u ovoj oblasti ne očekuju val od 20 metara kao u Japanu, Čileu ili Sumatri, već val koji će biti visok jedan do dva metra prenosi N1 Slovenija.

Neki se već pripremaju

''Ono što je izuzetno opasno je ne samo visina vala, već i protok i proticaj vode i poplave koje mogu prouzrokovati štetu na plažama, lukama i ulicama. Ako je to mala luka i obala je veoma niska, cunami može biti još podmukliji'', dodala je.

Paskal Rudil iz francuske organizacije Cenalt također je upozorio da tsunami može vrlo brzo stići do obale.

''Zemljotres ispred Malage može izazvati tsunami koji do obale stigne za 21 do 35 minuta. Zemljotres u blizini Alžira može prijeći more za sat i 15 minuta'', rekao je i dodao da tsunamiji na Mediteranu nisu tako veliki kao u Tihom oceanu, ali u Mediteranu val visok pola metra može biti opasan za plivače.

Neke zemlje na Mediteranu uključujući Francusku i Španjolsku već se pripremaju za moguću prirodnu katastrofu.

Kopirati
Drag cursor here to close