GUWWA u akciji

Tona smeća izvađena iz Neretve

Sci-Tech / Znanost | 01. 06. 2011. u 10:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispod Starog mosta u Mostaru održana je akcija čišćenja naše hercegovačke ljepotice Neretve.

Od jutarnjih sati ronioci udruge GUWAA (Udruga za unaprjeđenje globalne podvodne ekološke svijesti) su izvukli skoro tonu smeća samo u području ispod turističke atrakcije Starog mosta. Izvučeni su i dijelovi nekadašnjeg privremenog mosta.

„Nećemo stati na Mostaru, iako se godinama bavimo ekologijom i svaki naš zaron je mini eko akcija. Cilj je podignuti svijest građana, a najviše ćemo se usmjeriti na djecu i mlade!“ rekao Popović

Ovo je bila prva akcija udruge, koja je ujedno bila i promocija GUWAA-e, a lokacija za prvo čišćenje je bila upravo korito rijeke ispod Starog mosta, jer je on najveća turistička atrakcija i simbol grada.

„Uz podizanje ekološke svijesti građana cilj ove akcije je očistiti veću količinu voda u BiH“ rekao je predsjednik udruge Dragan Popović

Ideja za osnivanje ove udruge je potekla od poznatog hrvatskog ronioca Kristijana Cuvarića, jer ronilački klub „Neretva“ niz godina sudjeluje u ronilačkim akcijama u regiji, ali i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, pa su u prijateljskim odnosima s drugim klubovima i rodila ovakva ideja.

Pošto je ljudima postao trend rješavati se smeća bacanjem u rijeku ili jezero, oni ga žele promijeniti, jer samom šetnjom mogu se vidjeti velike količine smeća, zamislite kakve tek prizore viđaju ronioci.

„Ovo je jedna dobra slika koju građani mogu vidjeti, što to mi sve činimo kada je u pitanju okoliš. Ja mislim da ovo treba biti jedna zahvala roniocima Mostara, što se uključuju u ovu aktivnost zaštite rijeke Neretve ali i zaštite okoliša.“ kazao je gradonačelnik grada Ljubo Bešlić.

Bešlić je rekao kako sam grad Mostar čini mnoge stvari, koje ne daju dobre rezultate, ali prije svega radimo na edukaciji mladih ljudi u školama, a ovakvim akcijama osvještavamo građane, jer grad podržava ovu akaciju te ovakve akcije grad Mostar podržava i ovu akciju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close