GEC

U BiH nužno izdvajanje više novca za modernizaciju nastavnog procesa i opremanje škola

Sci-Tech / Znanost | 20. 06. 2011. u 14:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na testiranju koje je međunarodna organizacija Trends in International Mathematics and Science Studies (TIMSS) 2007. godine provela na učenicima 4. i 8. razreda osnovnih škola, u grupi od 59 zemalja, BiH je bila na posljednjem mjestu po znanju iz prirodnih nauka.

U priopćenju Građanskog edukacijskog centra (GEC) navodi se kako istovremeno, prema podacima međunarodnih organizacija, samo pet posto osnovnih škola ima visoki nivo opremljenosti, dok je čak dvadeset posto osnovnih škola loše opremljeno.

Od svih sredstava izdvojenih za obrazovanje, tek oko četiri posto ostaje za opremanje i održavanje.

Podatci pokazuju kako učenici koji su izašli iz srednjih škola ne pokazuju dovoljan nivo znanja za upis na fakultete, a njihovi nastavnici ne pohađaju dodatne edukacije po završetku formalnog obrazovanja.

"Također postoje i nelogičnosti u nastavnom planu i programu. Tijekom posljednjih nekoliko godina troškovi obrazovanja po učeniku su porasli za oko 11 posto, a BiH je uvrštena među zemlje s najmanjim brojem učenika po odjeljenju i među zemlje u kojima djeca u školi provedu najviše vremena, no bez vidljivog rezultata", navodi se.

Izvršni direktor Građanskog edukacijskog centra (GEC) Emir Vildić istaknuo je kako su to alarmantni i poražavajući podaci koji nam govore kako je nužno izdvajanje više novca u modernizaciju nastavnog procesa, opremanje škola i usavršavanje nastavnika.

"Fokus naše nacionalne - obrazovne politike treba biti obrazovanje te konstantna težnja ka poboljšanju uvjeta kako za učenike, tako i za nastavnike.

Vrijeme je za definitivno raščišćavanje sa svojevrsnim apartheidom (dvije škole pod jednim krovom), a za takve negativne pojave u društvu, prije svega kriva je zakonodavna i izvršna vlast, zatim menadžment škole.

“Učiniti ćemo sve što je našoj mogućnosti i izvršiti žestok pritisak na vlasti u Uskoplju da jednom za sva vremena ukinemo negativne pojave", kazao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close