Proljeće

U Mostaru se održava "Univerzitetsko mostarsko proljeće''

Sci-Tech / Znanost | 11. 06. 2011. u 09:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadnjom drveta prijateljstva na brdu Fortica iznad Mostara u petak je započela trodnevna akademska manifestacija "Univerzitetsko mostarsko proljeće" na kojoj sudjeluje oko 400 studenata iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara.

Prvoga dana upriličen je susret rektora, dekana, nastavnika, suradnika i studenata pet bh. visokoškolskih ustanova koji su raspravljali o aktualnoj situaciji u oblasti visokog obrazovanja, s posebnim osvrtom na opće stanje u kojem se nalazi Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru, priopćeno je s ovog Univerziteta.

"Univerzitet Džemal Bijedić trenutno se nalazi u teškom položaju i siguran sam da bi ova manifestacija okupila mnogo veći broj studenata, nastavnika i suradnika da je situacija drugačija. Hvala rektorima, nastavnicima, a posebno studentima sto ste danas s nama. Vaš dolazak je velika potpora za Univerzitet, u nastojanjima da uspije u onome za sta je predodređen, a to je obrazovanje", istaknuo je rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" prof. dr. Ahmed Džubur.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica naglasio je da Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru nastavlja tradiciju univerziteta koji je oduvijek simbolizirao sigurnost i bio jedan od najznačajnijih pozicija za progres Bosne i Hercegovine.

"Univerzitet u Sarajevu podržava aktivnosti Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru u njihovoj borbi za dostojanstvo i opstanak Univerziteta. Jedino zajedno možemo prevazići ovu situaciju u kojoj se nalazi ne samo Univerzitet 'Džemal Bijedić', nego i ostali univerziteti u Bosni i Hercegovini", naglasio je rektor Čaklovica.

Riječi podrške rektoru Džuburu i Univerzitetu " Džemal Bijedić" uputili su i rektori i predstavnici univerziteta i studentskih unija Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Bihaću, te su naglasili da visoko obrazovanje treba biti faktor koji će povezivati ono što drugi neće ili ne žele.

U završnim raspravama usvojeno je zajedničko priopćenje za javnost u kojem je izražen zajednički stav akademske zajednice BiH o bezrezervnoj podršci Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close