SKC TUZLA:

Zapažena prezentacija tuzlanskih doktorica i Kini

Sci-Tech / Znanost | 07. 09. 2011. u 11:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzlanski liječnici dr. Maida Isabegović, mr.med.sc., i dr. Ivana Iveljić prezentirali su stručni rad "Mortalitet u Klinici za interne bolesti u Sveučilišnom kliničkom centru Tuzla u razdoblju 2008.- 2010. godine", pod mentorstvom doc. dr. med. sci. Mithata Tabakovića i prof. dr. med. sci. Fahira Barakovića, na "International Forum On Clinical Medicine Development Urumqi Symposium - Xinjiang 2011", koji se prije desetak dna održan u kineskom gradu Urumqi.

Kako navode iz SKC Tuzla, izloženi rad bio je izuzetno zapažen, čemu u prilog govori diskusija sudionika s posebnim naglaskom na postignute rezultate i činjenica da Klinika za interne bolesti stopom mortaliteta ne odstupa od svjetskih standarda. To je i jedan od najznačajnijih parametara kvaliteta rada ustanove.

Određivanje bolničkog mortaliteta je vrlo važno u planiranju bolničkih kapaciteta, nabavke i planiranja potrošnje lijekova i medicinske opreme, organizacije i planiranja visokospecijaliziranih medicinskih timova, te određivanje vodećih uzroka smrti na određenom području, itd.

Ideja za projekt potekla je od doc. dr. Mithata Tabakovića, direktora Klinike za interne bolesti, koji je nakon prihvaćanja od stručnog kolegija i Odbora za kontinuiranu edukaciju Klinike, realiziran uz sudjelovanje svih zaposlenika, a s ciljem stvaranja kvalitetne baze podataka.

Značaj ovog istraživanja je i u tome što je ova vrsta podataka prikupljena i objavljena prvi put u Bosni i Hercegovini.

Internacionalni forum, inače je, okupio sudionike iz cijelog svijeta i bio je izuzetno medijski propraćen od kineske državne televizije.

"Tako smo i na taj način imale priliku prezentirati naša dostignuća, ne samo projekt o kojem je riječ, nego i organizaciju rada i aktivnosti koje provodimo na Klinici za interne bolesti JZU UKC Tuzla. Posebno zanimanje iskazano je za našu prezentaciju jer je analiza i sistematično praćenje stope mortaliteta jedan od najvažnijih parametara koji govori u prilog kvalitete rada Klinike", istaknula je dr. Isabegović.

"Vrlo je značajno što smo kroz boravak u Kini na ovom izuzetnom znanstvenom skupu imale priliku ostvariti i kontakte sa eminentnim stručnjacima različitih specijalizacija sa pet kontinenata, kao i klinika i sveučilišta iz Londona, Tel Aviva, Štokholma, Pekinga, Sydneyja, New Yorka, Rima, Ankare, Johannesburga, Mayo Clinic i mnogih drugih", naglasila je dr. Ivana Iveljić.

Boravak u Kini stvorio je i prilike za suradnju u vidu edukacija i gostujućih predavanja mnogih svjetskih stručnjaka, a za vrijeme boravka na Forumu tuzlanske liječnice posjetile su Uiger Municipal People's Hospital Xinjiang, jednu od vodećih bolnica u Kini i s predstavnicima ove prestižne zdravstvene institucije razgovarale o budućoj suradnji.

Podršku za odlazak u Kinu pružile su kompanije Bosnalijek, Sanofi-Aventis i Unifarm iz Lukavca

Kopirati
Drag cursor here to close