Komemoracija

Mostarci se oprostili od legendarnog nogometaša Veleža Muhameda Mujića

Sport / Flash | 22. 02. 2016. u 14:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komemoracijom u Gradskoj vijećnici Grada Mostara u ponedjeljak su se Mostarci oprostili od legendarnog nogometaša Veleža Muhameda Mujića.

Mujić, koji je u subotu preminuo u 82. godini života, debitirao je za prvu momčad Veleža 1950. godine sa samo 17 godina.

U sljedećih dvanaest godina upisao je više od 300 nastupa u crvenom dresu i zabio 104 gola. Od 1962. do 1966. igrao je za Bordeaux, Dinamo Zagreb i belgijski Beringen, nakon čega se vratio u svoj Mostar, gdje je završio karijeru 1968. godine.

Po riječima njegovog suigrača iz Veleža Nusreta Čerkića Dajdže, Mujić je bio središnja poluga Veleža, koja je pomogla klubu iz Mostara da se pedesetih godina prošloga stoljeća podigne iz osrednjosti i stane uz bok velike četvorke jugoslavenskog nogometa (Crvena zvezda, Dinamo, Hajduk, Partizan).

''Bez Mujića 50-ih godina prošloga stoljeća Velež je djelovao kao tijelo bez glave. Svi smo bili svjesni koliko je on odskakao od prosječnosti i bili smo zahvalni što ga imamo uz sebe. Bez ikakve sumnje, njegova uloga u plasmanu Veleža u prvu saveznu ligu bila je najveća'', istaknuo je Čerkić.

Napravljena velika nepravda prema Mujiću

Mujić je za reprezentaciju Jugoslavije nastupao od 1956. do 1962. godine i bio je prvi bh. nogometaš s kapetanskom trakom bivše reprezentacije. U 32 nastupa u plavom dresu zabio je 17 golova.

S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebrno olimpijsko odličje 1956. u Melbournu te bio drugi na Europskom prvenstvu 1960. i četvrti na Svjetskom prvenstvu dvije godine kasnije.

Čerkić je uputio i kritiku ondašnjim čelnim ljudima bh. nogometa što nisu prepoznali i odali priznanje Mujićevim nogometnim postignućima.

''Mujiću je napravljena velika nepravda iz centrale onovremenog fudbalskog saveza u Sarajevu. Uvjerljivo najbolji nogometaš svih vremena u BiH nikada nije stavljen na mjesto koje mu pripada po mišljenju svih meritornih stručnjaka i njegovih kolega. S tom živom ranom živio je cijeloga života. Šutio je i čekao da se počnu vrednovati znanje i kvalitete, ali na žalost nije to dočekao'', kazao je Čerkić.

Urednik portala Nova sloboda Fazlija Hebibović, koji prati FK Velež više od 40 godina, u izjavi za novinare kazao je kako je, po njegovom mišljenju, Mujić zasigurno najbolji nogometaš Bosne i Hercegovine svih vremena.

''On je imao tehniku koja se ne može opisati. Znao je, što bi se reklo, 'valjati' po pet šest igrača da na kraju ne znaju kako im je ime. Nije davao toliko golova jer je volio asistirati i namještati drugima golove. Bio je brazilski tip igrača, volio je žonglirati loptom i imali ste osjećaj da može cijelu utakmicu držati loptu u svojim nogama'', kazao je Hebibović.

Prepoznao Bakin talent

Nakon što je otišao u igrački mirovinu 1968. godine nastavio se baviti nogometom kao direktor Veleža i šef stručnog stožera. U suradnji sa Sulejmanom Repcom 70-ih godina prošlog stoljeća stvorio je jednu od najvećih Veležovih generacija.

''Mujić je prvi prepoznao talent Blaža Sliškovića. Za njega je rekao da će biti svjetska klasa i da ga je Baka samo malo slušao Maradona mu ne bi bio ravan'',istaknuo je Hebibović.

Od Mujića se oprostio i legendarni vratar Veleža Enver Marić.

''Moja karijera je počinjala na zalasku njegove karijere, ali mogu reći da nam je on pokazao put. Bio je dobar čovjek i izvrstan nogometaš, najbolji u Bosni i Hercegovini i sigurno jedan od najboljih u bivšoj Jugoslaviji. U ta vremena da netko iz Mostara bude kapetan reprezentacije bilo je neshvatljivo, a to je njemu uspjelo'', istaknuo je Marić.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je Mostar izgubio velikog čovjeka i sportaša.

''Generacije mladih Mostara sjećat će ga se kao čovjeka koji je prenosio svoje veliko znanje i utjecao da se što više mladih uključi u nogomet i da se kroz njega izgrađuju kao sportaši i kao ljudi. Svi mi ostali našeg Muhameda, siguran sam, sačuvat ćemo u lijepoj uspomeni i dugom sjećanju i zahvaliti mu za sve što nam je dao sportu ovog grada'', dodao je gradonačelnik Bešlić.

Na komemoraciji su pročitani i brojni telegrami sućuti koji su stigli sa svih strana svijeta od bivših suigrača i prijatelja Muhameda Mujića.

Kopirati
Drag cursor here to close