Iz neke druge dimenzije

Savićević najuspješniji klupski igrač u povijesti Balkana

Sport / Flash | 05. 03. 2016. u 16:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prestižni francuski dnevnik L'Equipe sastavio je listu od 100 najboljih igrača u 60-godišnjoj povijesti europskog elitnog klupskog natjecanja, koja je obilježena prošle godine. L'Equipe navodi da je Top 100 najboljih klupskih igrača u povijesti sastavio na osnovu bodovanja osobne i statistike ekipa za koje su nogometaši igrali u Kupu prvaka i Ligi prvaka Europe.

Jedini igrač sa Balkana u 100 najboljih klupskih igrača svih vremena je crnogorski nogometaš Dejan Savićević, koji je sa 461 bod zauzeo 78. poziciju. Najbolji prema statistici L'ÉQUIPE-a je ikona Reala, Argentinac Alfredo di Stefano sa 1.296 poena. Di Stefano je sa Realom osvojio pet titula prvaka Europe, a dva puta je izgubio finala.

Na drugom mjestu je Španjolac Francisco Gento sa šest titula prvaka sa Realom, a trećem Talijan Paolo Maldini. Četvrtu i petu poziciju zauzimaju Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.

Koliko je bilo teško probiti se na listi, potvrđuje podatak da na njoj nema Ruud Gullita, Hrista Stojičkova ili Predraga Mijatovića, a posljednje dvije pozicije zauzimaju Luís Figo (99) i Gianluigi Buffon (100), prenose Vijesti.me.

"Obdaren nevjerojatnim driblingom i osjećajem da pasom rasturi protivničke obrane, Crnogorac je 1991. godine u Bariju donio Crvenoj zvezdi titulu prvaka Kupa prvaka. Sljedeće sezone potpisao je za Milan i bio je zaštitni simbol u eri Capelovog velikog Milana, i to zahvaljujući driblingu i magiji u lijevom stopalu.

U finalu sa Barcelonom (4:0) u Ateni je 1994. godine osvojio Ligu prvaka sa Milanom, a treći gol Savićevića preko Zubizarete je bio raskošan pokušaj i taj gol bio je kao iz neke druge dimenzije.

Savićević je mogao više, postigao je 'double' u polufinalu Lige prvaka 1995. godine protiv PSG-a (1:0, 2:0), ali ga je ozljeda spriječila da nastupi u finalu koje je Milan izgubio od Ajaxa sa 1:0.

Savićević je karijeru završio u bečkom Rapidu", navodi L'Equipe u obrazloženju izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close