Cijene zlata

Znate li koliko vrijedi zlatna medalja s Olimpijskih igara u Parizu?

Organizatori su tu bili široke ruke, pa je tako svakom zlatnom olimpijcu u Ateni 1896. godine pripala zlatna medalja koja je, kad prebacimo podatak o težini i današnjoj cijeni zlata, vrijedila oko 57 tisuća eura.
Sport / Flash | 17. 08. 2024. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je teško odrediti cijenu zlatne medalje koja se dodjeljuje na Olimpijskim igrama jer je ona za svakog sportaša i zemlju koja je osvoji gotovo neprocjenjiva, kolege s portala gol.hr ipak su "dekonstruirali" zlatnu medalju iz Pariza 2024. i došli do zanimljivih podataka.

Naime, ako se gleda samo sastav zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, cijena koja bi bila izvješena pokraj trenutačno najpoželjnijeg ukrasa oko vrata bila bi 870 eura. Ne računajući emocije, dizajn i eventualnu potražnju na tržištu, računica je jasna. Kako piše gol.hr, u medalji se nalazi samo 6 grama zlata, čak 505 grama srebra i 18 grama željeza s Eiffelova tornja.

Koliko vrijede medalje na Olimpijskim igrama?

"Kad su 1896. godine uspostavljene prve moderne Olimpijske igre, odličja za pobjednike bila su napravljena od čistog zlata.

Organizatori su tu bili široke ruke, pa je tako svakom zlatnom olimpijcu u Ateni 1896. godine pripala zlatna medalja koja je, kad prebacimo podatak o težini i današnjoj cijeni zlata, vrijedila oko 57 tisuća eura", piše gol.hr.

Ne trebate sada otvarati kasicu prasicu i brojiti eure kako biste bili vlasnik zlatne medalje s Olimpijskih igara u Parizu, jer vjerujemo da Barbari Matić, braći Sinković i ostalim sportašima ta medalja, makar bila izlivena i od najdostupnijih metala, ima neprocjenjivu vrijednost i kako se nikad neće naći na tržištu. Radije se okrenite mukotrpnom radu, odricanju i uz malo hrabrosti i sreće možda će na nekim budućim Olimpijskim igrama "zlato" biti baš oko vašeg vrata.

Kopirati
Drag cursor here to close