Priznanje za životno djelo

Crvena Zvezda nagradila Mostarca

Po broju odigranih utakmica (354) i broju postignutih poena (4.685) peti je na listi svih vremena u Crvenoj Zvezdi. Po završetku igračke karijere, Dragiša je obavljao neke od najvažnijih uloga kako u Crvenoj Zvezdi, tako i u Srbiji.
Sport / Košarka | 09. 03. 2022. u 00:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sportsko društvo Crvena zvezda ove godine slavi svoj 77. rođendan koji je obilježen proglašenjem najboljih u različitim kategorijama. U tom društvu se našao i jedan Mostarac, bivši košarkaš, Dragiša Vučinić koji je nagrađen priznanjem za životno djelo.

Ništa neočekivano s obzirom da se radi o košarkašu koji je ostavio dubok trag u jednom od ponajboljih klubova s prostora bivše Jugoslavije. Za gospodina pod košem kako su ga često oslovljavali, mogli bi smo reći kako je među prvima probio led, barem kada su u pitanju košarkaši sa ovih prostora. Jedan od prvih ili rijetkih koji je uspio još kao košarkaš Lokomotive da se dokopa reprezentativnog dresa u mlađim kategorijama.

Video: Dragiša Vučinić 

Ranko Žeravica, tada selektor juniorske reprezentacije Jugoslavije, pozvao ga je na Balkansko prvenstvo u Kraljevu 1965. godine. Samo dvije godine ranije počeo se aktivno baviti košarkom kao srednjoškolac. U godinama kada su se udarali temelji košarke kao sporta na prostoru bivše države. Jer 1961. godine organizirano Europsko prvenstvo, devet poslije i Svjetsko u Ljubljani.

Dragiša je i prije prvog zvaničnog nastupa za Crvenu Zvezdu, osvoji dvije medalje na juniorskim prvenstvima Europe. Dvije srebrne, u Portu San Giorgiju (Italija) i Vigu (Španjolska). U to vrijeme Dragiša je igrao zajedno u reprezentaciji sa igračima kao što su Ćosić, Tanjević, Kapičić, Žorga, Simonović, Šolman, Slavnić. Nakon jednog nastupa na turniru u Sarajevu, čelnici Crvene zvezde su se pojavili u Mostaru kako bi razgovarali sa Dragišom i njegovim ocem. Kasnije će interes pokazati i mnogi drugi klubovi s prostora bivše države, ali je Dragiša obukao dres Crvene Zvezde, 2. svibnja 1967. u Splitu protiv Jugoplastike. Od tog trenutka do kraja karijere, ostao je u ovom klubu, čitavih 13 sezona.

Sa Zvezdom je bio prvak Jugoslavije, osvajač jedinog europskog trofeja, Kupa Kupova 1974. godine. Ukupno je uzeo šest trofeja. Dva naslova prvaka i tri Kupa. Igrao je centra, često bio na prosjeku od deset ili više poena.

Video: Crvena Zvezda Kup Kupova 

Odigrao je sjajnu utakmicu u odlučujućem susretu protiv Jugoplastike u borbi za naslov prvaka (15 poena). U Kupu prvaka je Realu ubacio 19 poena, Simmenthalu iz Milana 25.

U sezoni 1977/78 bio je na prosjeku od 19.8 poena po utakmici. U posljednjoj igračkoj obavljao je ulogu igrača ali i pomoćnog trenera. U tom periodu osvojio je i srebro s reprzentacijom na Eurobasketu u Essenu 1971. godine.

Po broju odigranih utakmica (354) i broju postignutih poena (4.685) peti je na listi svih vremena u Crvenoj Zvezdi. Po završetku igračke karijere, Dragiša je obavljao neke od najvažnijih uloga kako u Crvenoj Zvezdi, tako i u Srbiji. Bio je predsjednika Košarkaškog saveza Srbije, predsjednika Stručnog savjeta i Takmičarske komisije KSS. Danas je u mirovini.

Video: Dragiša Vučinić 

"Istina, sport koji mi je obojio život, sada je dalje od mene. Pošto više godina nisam angažovan, mogu na miru „samo“ da gledam utakmice. Mislim da je suvišno reći, da crveno-bijeli, još od igračkih dana, ne prestaju da me okupiraju, plus reprezentacija. Ono što me brine je nedostatak sistema da afirmišemo mlade igrače" rekao je jednom prilikom prije nekih godinu dana Dragiša Vučinić kojeg prijatelji znaju kao "Vučko".

Kopirati
Drag cursor here to close