Kako je taj blokirao...

VIDEO | Preminuo je legendarni centar Dikembe Mutombo

Mutomba se smatra jednim od najboljih obrambenih igrača u povijesti NBA lige, a izvan parketa bio je poznat po humanitarnom radu, s obzirom na to da je i sam došao u Ameriku iz jako siromašne sredine.
Sport / Košarka | 30. 09. 2024. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme kada je Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo stigao u najbolju ligu svijeta, NBA je već na ovim prostorima barem kod košarkaških fanatika bila svakodnevica. Živi prijenosi, snimke, posebne emisije, časopisi.

Sve je bilo dostupno. Opet, o Mutombo se nije previše znalo. Pisalo se kako je došao iz Konga, kako je planirao da bude liječnik, ali je veliki trener kultnog Sveučilišta Georgetown John Thompson objasnio momku koji slabo priča Engleski, da je rođeni košarkaš. Dikembe i Zo Mourning su igrali vrhunsku obranu, "Rejection Row" je bio pojam Sveučilišne košarke.

Već tada su bile karakteristične njegove blokade i reakcija nakon njih. Kao četvrti pick prve runde drafta došao je u skromni Denver. Koji je polako slagao ekipu koja u trećoj Dikembeovoj sezoni ima pozitivan omjer (42-40). Ekipu koja šokira prvog nositelja Zapada, Seattle i kasnije tijesno gubi od Utah Jazza. Već tada je Dikembe Mutombo postao zvijezda, posebna pojava, igrač čiji se potezi izdvajaju. Prije svega blokade. Ispružio bi ruku, blokirao protivnika i počeo mahati prstom, uz obvezan dodatak - “ne u mojoj kući”

Video: Dikembe Mutombo 

Njegovo mahanje ljutilo je protivnike, pa su mu ga 1999. zabranili. No 2004., na utakmici u kojoj je podijelio 11 “banana”, više nije mogao izdržati. NBA liga opet mu ga je dopustila, ali morao je mahati publici, a ne protivniku.

U jednoj utakmici u prvoj sezoni imao je čak 12 blokada i došao na glas kao jedan od najboljih obrambenih potencijala sveučilišne košarke. Na NBA draftu 1991. godine bio je četvrti izbor Denver Nuggetsa s kojima je u "rookie" sezoni izborio svoje mjesto u All-Star ekipi.

U Denveru se zadržao do 1996., igrao je još za Atlanta Hawkse (do 2001.), Philadelphia 76erse (do 2002.), New Jersey Netse (do 2003.), New York Knickse (do 2004.), a bogatu karijeru završio je u Houston Rocketsima 2009. Ostao je upisan kao drugi bloker u povijesti lige s 3289 blokada, više ih ima samo Olajuwon. Mutomba se smatra jednim od najboljih obrambenih igrača u povijesti NBA lige, a izvan parketa bio je poznat po humanitarnom radu, s obzirom na to da je i sam došao u Ameriku iz jako siromašne sredine

Video: Dikembe Mutombo 

"Dikembe Mutombo bio je veći od života. Na terenu je bio jedan od najboljih po blokadama i općenito obrambenih igrača u povijesti NBA lige. Izvan terena je svoje srce i dušu podredio pomaganju drugima", napisao je, između ostalog, povjerenik NBA lige Adam Silver.

"On je jedna od ikona lige. Nema boljeg tipa od njega, teško mi je gledati kako ga boli. Toliko mu je stalo do košarke i tragedija je što ovako mora završiti karijeru", rekao je Shane Battier.

Ovaj 218 centimetara visok centar, četiri puta je dobio nagradu NBA za obrambenog igrača godine, tri puta je predvodio NBA po broju blokada, dvaput je bio najbolji u ligi po broju skokova, a osam puta je imenovan u All-Star ekipe.
Mutombo je bio oženjen suprugom Rose, s kojom je imao troje djece, a uz koju je usvojio četvero djece njezine preminule braće. Već određeno vrijeme Dikembe je imao zdravstvenih problema, uzrok smrti slavnog igrača i osmerostrukog All Stara je tumor na mozgu.

Kopirati
Drag cursor here to close