Legendarni košarkaš priznao

Robertson: Ku Klux Klan je prijetio da će me ubiti

Oscar Robertson je na jednoim turniru 1959. godine dobio prijeteći telegram od rasističke organizacije Ku Klux Klan.
Sport / Košarka | 22. 09. 2024. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan je od najvećih koji je ikada igrao u NBA ligi. Čarobnjak s loptom kojeg su novinari prozvali "Big O". Kao dječak je majci jednom prilikom obećao kako će “jednog dana on platiti sve račune, i da ona nikad više neće morati da radi”. Što ukazuje kakvo je djetinjstvo imao.

Od trenutka kada je počeo igrati u srednjoj školi očarao je košarkaške trenere. Igrao je na sveučilištu Cincinnati, kasnije nastavio u Cincinnati Royalsima i Milwaukee Bucks. S 22.009 poena i 7.731 asistencijom Oscar Robertson je najbolji strijelac i najbolji asistent u povijesti Sacramento Kingsa, ekipe koja je naslijedila Cincinnati Royalse.

U karijeri je ukupno postigao 26.710 poena (prosjek 25,7), imao 7.804 skoka (7,5) i 9.887 asistencija (9,5). Najbolje stvari napravio je u najtežim vremenima, još dok rasna podjela bila nešto sasvim normalno. Oscar je bio povučen, ćutljiv, nezahvalan za novinare, tek je godinama poslije, po završetku igračke karijere pričao o onome što je prolazio.

Tako je Oscar Robertson gostovao je u podcastu "All the Smoke" gdje je ispričao šokantnu priču iz mladosti. Naime, 1959. godine bio je na Dixie Classic turniru, dobio prijeteći telegram od rasističke organizacije Ku Klux Klan.

"U telegramu je pisalo: ‘Ako budeš igrao, ubit ćemo te.‘ Dao sam poruku treneru, a kasnije tog dana netko mi je pokucao na vrata. Otvorio sam i zatekao bijelog dječaka iz Alabame koji je došao po autogram. Znate što sam napravio? Dao sam mu autogram."

Robertson je odrastao u vremenu kada je rasna segregacija bila poprilično izražena, no prijetnje ga nikada nisu zaustavile.

"Nikada nisam ozbiljno shvaćao te prijetnje, nije mi to smetalo tako. Ono što mi je smetalo jest što su me htjeli ubiti."

Robertson je pokazao koliko je hrabar, ne samo van terena, već i na njemu jer je u tim teškim vremenima postao prvak NBA, bilo je to 1971. godine s Milwaukee Bucksima.

Kopirati
Drag cursor here to close