Bill Walton

VIDEO I Preminula ikona NBA lige, odigrao jednu utakmicu za Zadar

U svojoj prvoj pravoj NBA sezoni bez ozljeda doveo je Portland do prvog i jedinog NBA naslova.
Sport / Košarka | 27. 05. 2024. u 20:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preminuo je Bill Walton. Taj sjajni centar. On je bio ikona NBA lige, ali ne samo lige, već i košarke u Americi. Na neki poseban način, svojom pojavom. U vrijeme dok je igrao za UCLA-e, Portland ili Clipperse i Boston.

Legenda sveučilišta UCLA

Walton je bio igrač koji je mogao sve. Sjajan obrambeni igrač i bloker. Imao je leđnu tehniku i mogao je pogoditi s poludistance. Po mnogima najbolji dodavač među centrima ikada. Kao igrač je na legendarnom sveučilištu UCLA osvojio dva naslova te je triput bio sveučilišni igrač godine.

U finalu 1972. imao je 24 poena i 20 skokova, da bi godinu dana kasnije u novom finalu i novom trijumfu odigrao utakmicu života i uništio Memphis State s 44 poena (21/22 šut iz igre).

Titula s Portlandom

Na NBA draftu 1974. kao prvi izbor uzeli su ga Portland Trail Blazersi. I onda počinju problemi s ozljedama. Već u prvoj sezoni zbog njih je propustio 47 utakmica. U svojoj prvoj pravoj NBA sezoni bez ozljeda doveo je Portland do prvog i jedinog NBA naslova. U finalu su svladali favorizirane Sixerse predvođene Juliusom Ervingom.

Video: Bill Walton igračka karijera 

Ozljede su ga pratile tijekom cijele karijere, ali nije odustajao. Igrao je u sjajnoj ekipi Bostona polovinom osamdesetih, ali nije izdržao dalje od jedne sezone.

Zaigrao za Zadar, razmišljao o samoubojstvu 

Teško je izbrojati sve operacije koje je imao u karijeri ali poslije. Ljubitelji košarke u Zadru pamte da je u pripremnoj utakmici 1970. godine koje je ovaj klub igrao protiv Amerikanaca. Kako je Zadar bio oslabljen, Pino Giergia je došao na ideju da im gosti posude mladog dugajliju kojeg ionako drže na kraju klupe. Sve silne ozljede koje su ga pratile tijekom karijere ostavile su traga. U jednom trenutku je razmišljao u samoubojstvu.

"Moj radosni život se brzo sveo na ništa. Nisam mogao sjediti, stajati ili ležati. Nisam mogao raditi, govoriti, razmišljati, izlaziti iz kuće ili se brinuti o sebi. Nisam mogao ni ustati s poda. Morao sam da jedem ležeći na podu, licem prema dole. I postajalo je sve gore. Iako sam imao sjajnu obitelj i divne prijatelje, moj život je bio tako ograničen, tako bolan, tako prazan, da sam bio spreman da ga okončam. Našao sam sebe u potrazi za mostovima. Tražio sam one najviše, s najdužim padovima", rekao je jednom prilikom Walton

Video: Bill Walton kao komentator 

Onda se pojavio dr. Steve Garfin koji je izveo najozbiljniju, najkompliciraniju operaciju. Osam mjeseci kasnije, Bill je dizao tegove. Sve se to dogodilo 2008. godine. Jedno vrijeme je radio kao komentator utakmica i naravno da šala i humora nije nedostajalo.

Bio je jedinstven

Bill Walton je preminuo od posljedica karcinoma u 71. godini života. Oglasio se naravno i Adam Silver prvi čovjek lige.

"Bill Walton je doista bio jedinstven. Kao igrač u Kući slavnih, redefinirao je poziciju centra. Njegove jedinstvene svestrane vještine učinile su ga dominantnom silom na UCLA-i i dovele do MVP-a regularne sezone i finala NBA lige, dva naslova prvaka NBA lige.

Kopirati
Drag cursor here to close