Toliko zvijezda na jednom mjestu

VIDEO I Spektakl u čast Dražena Petrovića

Večeras se u Zagrebu osjetiti barem za kratko dašak onih vremena kada se Dražen nosio dres Cibone. Kada je svaka utakmica nudila spektakl. Kada je svaka karta bila zlatna vrijedna.
Sport / Košarka | 05. 09. 2024. u 00:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netsi su s Draženom drugu godinu zaredom u play offu. Opet je protivnik isti, Cleveland. Godinu ranije su ispali u četiri utakmice, sada su seriju uspjeli dovesti do pete. Dražen je vukao koliko je mogao. Imao je određenih problema s koljenom. Na kraju je u petoj utakmici ubacio 11 poena. Bez Kennyja Andersona i s takvim Draženom Nesti nisu mogli parirati. Izgubili su petu deset razlike

Dražen se spakirao i krenuo prema Hrvatskoj. Već tada je imao razne ponude. Od Houstona do Panathinaikosa koji bi realna opcija. Na redu su bile kvalifikacije za Eurobasket. FIBA je tražila neko soluciju nakon raspada Jugoslavije, Sovjetskog Saveza, napravljene su dodatne za 15 reprezentacija u Wroclawu. Prvo su se igrale četiri skupine, pa onda dvije. I utakmice za plasman. Hrvatska je mogla i bez Dražena odraditi cijeli turnir. Mogao je Dražen otići i prije zadnje utakmice, jer nije rezultatski bila važna. Ali za njega jednostavno nije bilo takve. I toj protiv Slovenije je pristupio kako to samo on može.

"Ne mogu se ne odazvati, tamo će biti svi moji prijatelji i ne mogu ja biti prvi koji se neće pojaviti". govorio je Dražen.

Šest utakmica do Slovenije. 34, 48, 18, 17 i 21 poen. Protiv Makedonije nije ulazio u igru jer nije bilo potrebe, a 48 poena Estoncima bili su mu rekord u hrvatskom dresu. Protiv Slovenije je "zapeo". Trideset poena s kojima je prešao granicu od 1000 u dresu Hrvatske reprezentacije. Roman Horvat je napravio prekršaj. Dražen je stao na liniju slobodnih. Pogodio je jedno od dva. To su bili njegovi posljednji poeni u karijeri.

"Znam da sam ga ja faulirao za njegov posljednji koš. To se ne zaboravlja. Zajedno smo putovali kući iz Poljske i u zračnoj luci smo Dražen, Alibegović, naš fizioterapeut Tone Šercer zvani Daso i ja sjedili za stolom i razgovarali čekajući let", ispričao je prije nekoliko godina za Večernji tadašnji slovenski reprezentativac Roman Horvat i dodao:

"Ćakulali smo, ispitivali ga kako je tako ojačao... Pozdravili smo se, krenuli u Ljubljanu i, kad sam sletio, ženina me sestra dočekala i pitala: "Jesi li čuo da je Dražen poginuo?" Govorio sam joj: "Ti si luda, nije istina, pa sad sam sjedio s njim!".

Večeras se u Zagrebu osjetiti barem za kratko dašak onih vremena kada se Dražen nosio dres Cibone. Kada je svaka utakmica nudila spektakl. Kada je svaka karta bila zlatna vrijedna.

Za potrebe ovog spektakla deset šlepera dovozilo je 100 tona opreme, a radilo je u organizaciji, kako u Areni, tako i na ostalim mjestima preko 250 ljudi.

U četvrtak program na Zrinjevcu počinje od deset sati, za sve one koji nisu uspjeli dospjeti do ulaznica za Arenu, organiziran je na toj lokaciji i live prijenos iz Arene na velikom ekranu. Aco Petrović je odlučio organizirati memorijalnu utakmicu koja se igra 60 godina nakon što je u Šibeniku rođen neponovljivi. U samom programu utakmice, u svojstvu gostiju, spektakl će otvoriti NBA petorka: Luka Dončić, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Goran Dragić i Ivica Zubac.

Središnji događaj u zagrebačkoj Areni, bit će utakmica Hrvatske i euroligaških zvijezda pod imenom "Team Dražen". "Team Dražen" vodit će Obradović i Spahija, a na raspolaganju su Marcelinho, Larkin, Dimitrijević, Musa, Obst, Marinković, Blažič, Šengelija, Pierre, Tavares, Lessort i Marjanović.

Za hrvatsku reprezentaciju igraće: Goran Filipović, Martin Junaković, Krešimir Radovčić, Antonio Jordano, Mateo Drežnjak, Filip Krušlin, Mario Hezonja, Dario Drežnjak, Toni Nakić, Krešimir Ljubičić, Roko Prkačin i Danko Branković.

U hotelu Westin večer prije utakmice mogli su se vidjeti igrači koji su obilježili europsku i svjetsku košarku posljednjih 40-ak godina. Tu je Dino Rađa, Divac, Paspalj, Kukoč, tu je Panagiotis Giannakis, Cvjetičanin, Čutura, Arapović, Vranković, tu su veliki treneri Pešić, Željko Pavličević, Bogdan Tanjević. Došao je i Bogdan Diklić.

"Ovako se nešto nije još dogodilo u nas, a sumnjam da će se i dogoditi. Vjerujem, da u Arenu stane 45.000 gledatelja i to bi bilo malo, sve bismo popunili. Ovako nešto nije bilo niti u NBA eventima, jer ovdje se toliko toga spaja. Sama utakmica čak neće biti toliko u prvom planu, jer smo željeli sve one koji su dali svoj obol u Draženovoj karijeri smjestiti na zasluženo mjesto u programu", rekao je kratko za Sportske Novosti, Aco Petrović.

Kopirati
Drag cursor here to close