Pred finale Kupa 1986. godine...

VIDEO I Ćiro: Ako ćemo o navijačima, oni su Veležov 12. igrač

Sport / Nogomet | 08. 02. 2023. u 20:38 Bljesak.info
Ćiro Blažević o Veležu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velež je 1981. godine osvojio Kup Jugoslavije, Ćiro Blažević je sljedeće godine to napravio s Dinamom protiv Sarajeva 3:2. Ćiro nakon Kupa odlazi u Švicarsku, gdje vodeći Grasshopper uzima naslov prvaka, 1984. godine. U pripremama za nastup u Kupu prvaka, Blažević je doveo Grasshopper na turnir u Split, popularni Trofej Marjana.

U polufinalnom susretu Rođeni su sredili tadašnjeg prvaka Švicarske 4:1, kojeg Blažević uskoro napušta i preuzima prvo Prištinu, pa Dinamo s kojim 1986. godine dolazi do finala Kupa. Na putu do finala Dinamo je te sezone eliminirao Iskru Bugojnu 2:1, BSK iz Slavonskog Broda na penale 4:5, nakon čega slijede dueli protiv Radničkog iz Niša i Crvene Zvezde. U Nišu je Dinamo također bio uspješniji nakon ruleta penala, dok je u polufinalu Zvezda teško stradala 4:0.

Velež je svoj put počeo u Doboju (Željezničar 5:1), nastavio kući kontra Rada 2:0, da bi u jednoj od važnijih utakmica u povijesti kluba sredio Partizan u Beogradu baš na penale 5:3. Na kraju je OFK Beograd pao u Mostaru 3:0. Te sezone u prvenstvu, Velež je kao domaćin slavio 3:1, na kraju baš kao i u finalu Kupa tog 14. maja 1986. godine. Prije utakmice ostala je upamćena izjava Blaževića koji je istakao kako Velež ima bolju podršku navijača.

Zanimljivo, 14 dana kasnije Dinamo je na Maksimiru ugostio Velež, radilo se naravno o prvenstvenom susretu koji je završio bez pobjednika 4:4. Te sezone na kraju prvenstva Velež je opet bio ispred Dinama. Rođeni su bili treći s 35 bodova, Dinamo je kao četvrti imao bod manje.

Podsjetimo, legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom.

Umro je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo. Sutra je trebao proslaviti 88. rođendan.

Prvi put dijagnosticiran mu je karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se othrvao opakoj bolesti. Godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. U rujnu 2019. teška se bolest još jednom vratila, a nažalost ovoga puta Ćiro nije izašao kao pobjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close