Veliki trener

Don Carlo danas navršava 65 godina života

Od sezone 2013./14. preuzima Real Madrid i u svojoj prvoj sezoni osvaja Kup kralja pobijedivši Barcelonu 2:1. Dana 24. svibnja 2014. je s Realom osvojio svoj treći trofej Lige prvaka, a Realov deseti.
Sport / Nogomet | 10. 06. 2024. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Carlo Ancelotti, trener Reala iz Madrida, rođen je na današnji dan prije 65 godina, 10. lipnja 1959. u Reggiolu, u okrugu Reggio Emilia, regija Emilia-Romagna.

Kao nogometaš karijeru je započeo u Parmi, 1976. Tri godine potom otišao je u Romu, gdje je osvojio 4 talijanska kupa i 1 Scudetto. Godine 1987. završio je u A.C. Milanu gdje je proveo 5 godina i u tom razdoblju bio član legendarne momčadi koja je 89. i 90. bila na krovu Europe.

U svojoj je igračkoj karijeri Ancelotti 26 puta obukao dres Azzurra, nastupivši na Svjetskom prvenstvu 90.

Prvi mu je klub kao treneru bio Reggiana s kojom se 1996. plasirao u 1. talijansku ligu. Nakon toga sjeo je na klupu Parme.

Tri godine poslije naslijedio je Marcela Lippija na mjestu trenera Juventusa. U 2 torinske godine nije osvojio baš ništa, iako je Juve dvaput bio blizu naslova prvaka i oba puta igrao vrlo dobro. 

Godine 2001. krenula je njegova Milanska epizoda. Od njegovog dolaska za kormilo A.C. Milana klub se digao iz ponora 7. – 9. mjesta u ligi i postao bitan faktor u Seriji A i europskim natjecanjima.

Odmah u svojoj prvoj godini ugovora odvao je klub u europska natjecanja gdje Milana dotad baš i nije bilo. Igrajući u Kupu UEFA Rossoneri su završili u polufinalu.

Pod njegovim je vodstvom Andrea Pirlo, kojeg je veliki rival Inter praktički poklonio Rossonerima, postao jedan od ponajboljih svjetskih razigravača, sjajan u obrani i napadu. Zajedno s Pirlom u momčadi je bitan dio igrao i Portugalac Rui Costa čime je Milan počeo igrati puno ljepše. U napadu su nezaustavljivi bili Filippo Inzaghi i Andrij Ševčenko.

Milan je 2003. osvojio Ligu prvaka, Coppa Italia i Europski superkup. Sezonu kasnije osvojili su i Scudetto. 2003. osvajanjem Lige prvaka na trenerskoj klupi Milana, Ancelotti je postao jedan od rijetkih kojima je to uspjelo kao igračima i trenerima.

U sezoni 2006/2007 Ancelotti je napravio briljantan potez - zamijenio jednog od napadača koji su bili neefikasni Ambrosinijem te igrao samo s jednim klasičnim napadačem. To je omogućilo Pirlu i Seedorfu ofenzivniju ulogu te Kaki potpunu slobodu i Milanu suvereno osvajanje Lige prvaka čime su se iskupili navijačima za lošu domaću sezonu. 

Video: Carlo Ancelotti [Best Skills & Goals]

Godine 2009. Ancelotti preuzima FC Chelsea, gdje ostaje dvije godine, osvaja Premier ligu, FA Cup i FA Community Shield.

Koncem 2011. preuzeo je Paris Saint-Germain i osvaja jedan naslov prvaka Francuske.

Od sezone 2013./14. preuzima Real Madrid i u svojoj prvoj sezoni osvaja Kup kralja pobijedivši u Valenciji Barcelonu 2:1. Dana 24. svibnja 2014. je s Realom osvojio svoj treći trofej Lige prvaka, a Realov deseti protiv Atlético Madrida u Lisabonu.

Dana 12. kolovoza 2014., Real je pod vodstvom Ancelottija osvojio i drugi europski superkup pobijedivši Sevillu 2:0 u Cardiffu zgodicima Cristiana Ronalda.

U srpnju 2016. je Ancelotti naslijedio Pepa Guardiolu na klupi njemačkog prvaka Bayern Münchena. Dana 28. rujna 2017. Bayern ga je smijenio zbog prethodnoga teškog poraza od PSGa s 3:0 u Ligi prvaka.

Prije povratka u Real 2021. godine, još je trenirao momčadi Napolija i Evertona. 

Kopirati
Drag cursor here to close