Prvi nakon Azerbejdžana

VIDEO I Engleska ponovo na St James' Parku nakon 19 godina

St James' Park je tri puta ugostio Englesku reprezentaciju u novijoj povijesti. Protivnici su bili Albanija, Ukrajina, Azerbejdžan.
Sport / Nogomet | 03. 06. 2024. u 01:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Wembley. Taj hram nogometa, dom reprezentacije Engleske, koja je svoju povijest dobri dijelom pisala na tom stadionu. Onom starom, kasnije posljednjih 17 godina na renoviranom. Na onom koji je zatvorila Njemačka u listopadu 2000. godine, Engleska je igrala bez prestanka od 1966. godine, pa sve do 1995. Tada su u sklopu Umbro Cupa odlučili stadion Leedsa, Elland Road testirati za Europsko prvenstvo.

Kada se krenulo u renoviranje Wembleya, reprezentacija je morala pronaći neki privremeni dom. Nije bio jedan, već su se mijenjali gradovi i stadioni. Villa Park, Anfield, Pride Park (Derby), White Hart Lane, Old Trafford, St James' Park, Boleyn Ground, St Mary's Stadium. Leicester, Riverside, Portman Road. Povratak je uslijedio 2007. godine.

Video: Engleska - Ukrajina 

U tom intervalu, St James' Park je tri puta ugostio Englesku reprezentaciju. Protivnici su bili Albanija, Ukrajina, Azerbejdžan. Protiv Ukrajine je prijateljska, kontra Albanije i Azerbejdžana su bile kvalifikacijske za SP u Japanu i Koreji odnosno u Njemačkoj. Od te utakmice protiv Azerbejdžana do danas je prošlo 19. godina.

Video: Engleska - Azerbejdžan

Nisu u tom periodu Englezi previše igrali van Wembleya. Tek deset utakmica. Posljednja je bila protiv Sjeverne Makedonije na Old Traffordu prošle godine u kvalifikacijama za EURO 2024. To što nije bilo najbolje Engleske selekcije na St James' Parku, ne znači da nije bilo reprezentativnog nogometa.

Odigrano je šest utakmica Olimpijskog turnira 2012. godine, dok su prošle godine vlasnici Newcastlea doveli "svoju" selekciju. Saudijska Arabija je odigrala dvije prijateljske utakmice, rivali su bili Kostarika i Južna Koreja.

Kopirati
Drag cursor here to close