EURO 2024

Englezi pišu: Srpski huligani se spremaju za napade

U okviru skupine C na stadionu u Gelsenkirchenu igraju Engleska i Srbija i nisu isključeni mogući problemi s navijačima. David piše o tome i čak najavljuje moguće žestoke navijačke okršaje.
Sport / Nogomet | 10. 06. 2024. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Serbia's thuggish army of pro-Putin ultras have England fans in their sights", je naslov koji je jutros objavio Daily Mail, a koji potpisuje David Wilkes, novinar koji je proteklih dana boravio u Beogradu.

David je otišao u Beograd kako bi se na licu mjesta uvjerio u "navijačke" pripreme za predstojeći EURO. Kao što je poznato 16. lipnja u okviru skupine C na stadionu u Gelsenkirchenu igraju Engleska i Srbija i nisu isključeni mogući problemi s navijačima. David piše o tome i čak najavljuje moguće žestoke navijačke okršaje. Wilkes je opisao dvije navijačke skupine, Delije Grobare.

Delije su specijalizirane u ratovanju bandi, političkom nasilju...

"Osim po razbijanju glava na utakmicama, Delije su specijalizirani u ratovanju bandi, političkom nasilju, organiziranom kriminalu i reketarenju. Na ulazu u njihovu tribinu nalazi se ruski tenk T-54, za koji se misli da su ga koristili Srbi tijekom krvavog raspada Jugoslavije 90-ih. Klub ga je postavio tamo prije pet godina uz obrazloženje da će "njihovi navijači biti jači s borbenim vozilom. Engleski navijači sreli su se već s Delijama. Najsvježije uspomene su one o napadu 30 Zvezdinih huligana na navijače Cityja u kafiću. Delije su upali unutra i pretukli ih palicama. Idući susret je u nedjelju u Gelsenkirchenu na startu Eura. Njemačka policija oglasila je uzbunu za tu utakmicu. Najavila je da će detaljno pretresati navijače u potrazi za oružjem i pirotehnikom te je najavila posebni stožer koji će koordinirati djelovanje interventne policije i posebnih postrojbi. Ovo je potrebno jer su srpski navijači već radili nerede na velikim natjecanjima, kao što je bila velika tučnjava s Brazilcima na SP-u 2018."

Grobari se bave dilanjem, otmicama, mučenjem, silovanjem, ubojstvima...

Mail nastavlja: "Delija ima oko 10 tisuća, od čega ih je 3 tisuće ultrasa. Oko 300 ih je povezano s organiziranim kriminalom. No, oni ne drže monopol na nasilje u Beogradu. Njihovi najveći rivali Grobari, navijači Partizana, također imaju uznemirujuću reputaciju. Jedan od njihovih vođa Veljko Belivuk, zvani Nevolja, uhićen je kao vođa bande. Suđenje njemu otkrilo je da se navijači tog kluba bave i dilanjem, otmicama, mučenjem, silovanjem, ubojstvima. Od 2013. do 2018. u huliganskim sukobima u Srbiji ubijeno je osam ljudi. Većina u Beogradu. Jasno je zašto se navijači žestoko bore, čak i među sobom, unutar iste skupine, za prevlast. Oni koji kontroliraju tribinu, kontroliraju i beogradske ulice. To znači da imaju monopol na zaštitu noćnih klubova i dilanje droga."

Svoj tekst, David Wilkes je zaključio izjavom jednog pripadnika "Delija" koji je prije polaska u Njemačku poručio:

"Engleski huligani su doživjeli pad. Bili su uzor svima, ali više ne izazivaju strah. Mi se bojimo samo Boga, a njima neka je u sukobu s nama Bog na pomoći!"

Kopirati
Drag cursor here to close