Javnost u nevjerici

Evo koliko zarađuje Gary Lineker kao sportski komentator

Lineker je jedina BBC-jeva zvijezda koja je prošle godine zaradila više od milijun funti. To mu je omogućila emisija "Match Of The Day", njegovo praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. i nagrada "Sportska osoba godine".
Sport / Nogomet | 25. 07. 2024. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sky News / Gary Lineker

Engleska medijska kompanija BBC objavila je platni spisak svojih voditelja i novinara.

Na vrhu je engleska legenda Gary Lineker (63). Bivši nogometaš (između ostalog Evertona, Barcelone i Tottenhama) godišnje zarađuje impresivnih 1,3 milijuna funti (oko 1,5 milijuna eura).

Proizlazi to iz BBC-jeva godišnjeg izvješća u kojem se nalaze i najveće plaće njegovih voditelja i novinara.

Lineker je jedina BBC-jeva zvijezda koja je prošle godine zaradila više od milijun funti. To mu je omogućila emisija "Match Of The Day", njegovo praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. i nagrada "Sportska osoba godine".

Inače, na drugom je mjestu radijska voditeljica Zoe Ball (53) s 950.000 funti (oko 1,13 milijuna eura). Na trećem je mjestu još jedan bivši nogometaš. Linekerov kolega iz "Utakmice dana" Alan Shearer (63 nastupa za Englesku) iznosi nešto manje od 445.000 funti (oko 530.000 eura). 

Brojke kao spomenute nisu, međutim, nove. Jer, Lineker je već sedmu godinu za redom na vrhu liste najplaćenijih. U Engleskoj tako već godinama nezadovoljstvo izaziva uprabo zarada ovog voditelja emisije "Match Of The Day".

Konzervativni zastupnik Marco Longhi čak je opisao BBC kao medij koji se udaljio od svijeta zbog Linekerove nečuveno visoke plaće. Također je rekao za engleski Express: "BBC je toliko izgubio kontakt sa stanovništvom da ne može shvatiti koliko je ova razina plaće odvratna", prenosi Bljesak.info.

I drugi kritičari su na istom tonu, nazivajući to "gubljenjem naknade za emitiranje" ili priželjkujući da mogu "dati priliku mlađim voditeljima".

Dodatni razlog za kritiku: BBC želi u sljedeće dvije godine ukinuti 500 radnih mjesta kako bi uštedio 200 milijuna funti (oko 238 milijuna eura).

TV postaja je već dugo na kursu smanjenja troškova. Ali, manje je vjerojatno da će se plaća od milijun funti uklopiti u ovu strategiju. 

Kopirati
Drag cursor here to close