Konačna potvrda trenerske veličine

Gasperini: Znali smo da nisu tako dobri kada moraju da se brane

"Morali smo biti ofenzivni, ne bi bilo dovoljno da smo se samo branili. Znali smo da su ove momčadi sjajne kada napadaju, ali da nisu tako sjajne kad ih natjerate da se brane", pojasnio je trener Atalante.
Sport / Nogomet | 23. 05. 2024. u 00:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konačna potvrda trenerske veličine. U jednom finalu, protiv ekipe koja ove sezone nije izgubila niti jednu utakmicu. Fenomenalno izdanje Atalanta. I trijumf jedne trenerske vizije, filozofije. Ova generacija Gian Piera Gasperinija ispisala je povijest kluba iz Bergama, i to nakon 61 godine.

Te 1963. godine, Atalanta je osvojila Kup, prvi i jedini trofej. Istovremeno, Atalanta je postala okrugli 30. osvajač Europa lige, odnosno Kupa UEFA-e od inauguralne sezone 1971./72.

Peti je talijanski klub osvajač ovog natjecanja nakon Intera i Juventusa s po tri naslova, Parme koja je dvaput uzimala natjecanje i Napolija koji je slavio jednom. Potpuno zasluženo, jer su od četvrtfinala, razbili Liverpool, pa Marseille.

"Neophodno je da se usmjerite na moguće ciljeve, koji nisu ni previsoki ni previše laki, inače riskirate da uvijek budete razočarani. Za one od nas koji vole nogomet, sjajan je osjećaj pronaći zadovoljstvo u treniranju; to mora biti nešto što te ne opterećuje. Sam trud može biti zadovoljavajući. Zaista je važno stvoriti timski duh. Za mene je važno imati atmosferu u kojoj svi razmišljaju istom glavom, gdje postoji altruizam, dostupnost, želja za zajedničkim postizanjem rezultata", reći će Gasperini.

Koji je nevjerojatno "našpanao" svoju ekipu. Atalanta je uništila Bayer, od visokog presinga do završnica akcija u kojoj je sudjelovao isti broj igrača Atalante koji su ofenzivno orijentirani i protivničkih defenzivaca. Čak i u situacijama kada su igrači Bayera uspjeli prvi doći do lopte u određenim situacijama, igrači Atalante su reagirali čvrstim duelima, prekršajima. Jednostavno, igrači Bayera nisu imali šanse. Nakon utakmice, Gasperini nije krio oduševljenje.

"Mislim da smo se upisali u povijest, ali način na koji smo osvojili trofej je nevjerojatan. Ponovili smo izvedbu iz Liverpoola i Lisabona. Sporting je osvojio ligu, Liverpool je bio na vrhu Premier lige kad smo igrali ondje, Bayer Leverkusen je izdominirao Bundesligu. Često igramo s tri napadača, morali smo ići po pobjedu u finalu. Morali smo biti ofenzivni, ne bi bilo dovoljno da smo se samo branili. Znali smo da su ove momčadi sjajne kada napadaju, ali da nisu tako sjajne kad ih natjerate da se brane. Svi su bili izvanredni. Zaslužili smo ovo bez ikakve sumnje protiv ovako jake momčadi."

Kopirati
Drag cursor here to close