Stjerani u mišju rupu

Gruzija nadigrala zbunjeni Portugal i prošla dalje

Utakmicama u skupinama F kompletiran je prvi krug Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj, a u posljednjem kolu Gruzija je pobijedila Portugal 2-0 te tako izborila osminu finala.
Sport / Nogomet | 26. 06. 2024. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portugal je unatoč porazu pobjednik skupine, a uz te dvije reprezentacije među 16 najboljih će i Turska koja je s 2-1 pobijedila Češku.

Inače, uoči same utakmice još jedan rekord upisao je Cristiano Ronaldo, kojem je utakmica protiv Gruzije bila 50. na velikim natjecanjima. Međutim, umjesto slavlja, doživio je razočarenje.

Nakon samo samo 90 sekundi Gruzijci su iskoristili grešku Silve, a akciju je je udarcem iskosa s lijeve strane s desetak metara završio Kvaratskhelia te tako doveo svoju momčad u vodstvo 1-0. 

Nakon ranog zaostatka Portugalci su preuzeli inicijativu, ali sve do 16. minute nisu stvorili pravu priliku. Tada su dobili slobodan udarac na 25 metara, pucao je Ronaldo, ali brani to sjajni golman Gruzije. 

Mamardashvili je na razini zadatka i u 23. minuti kada je s 20-ak metara pokušao Palhinha. Opet je opasno pred golom Gruzije pet minuta kasnije kada je Conceicao natrčao na jednu loptu na desetak metara iskosa s desne strane, no odlazi to u vanjski dio mreže.

U 30. minuti pokušao je i Felix s 20-ak metara, no nije bio precizan.

U 32. minuti opet su Gruzijaci bili na djelu, kada je pucao Kvaratskhelia čiji udarac ovog puta završava u vanjskom dijelu mreže. Palhinha je deset minuta kasnije dobio loptu na 20 metara, pucao iz prve, ali pokraj gole. 

Već u prvom minuti nastavka mogao je Portugal do izjednačenja, ali udarac Ronalda s pet metara je blokiran u posljednji trenutak. U 50. minuti Gruzija je mogla do 2-0 kada je Kvaratskhelia ostao sam na desetak metara, no loše je pucao, pa mu je Costa lagano parirao.

U 53. minuti Silva je srušio Lochosvhilija u šesnaestercu, no sudac na prvu nije ništa sudio, no uključio se VAR, nakon čega je sudac promijenio odluku i pokazao na bijelu točku. Odgovornost je preuzeo Mikautadze i snažnim udarcem donio 2-0 Gruziji, iako je Costa pogodio stranu.

Uz nekoliko izmjena igrača Portugalci su potom krenuli na sve ili ništa, želeći izbjeći poraz, ali sve je djelovalo prilično neorganizirano i zasnovano na individualnim pokušajima. Osim toga, na putu im je stajao nevjerojatni Mamardashvili, koji je jednostavno bio nesavladiv u Gelsenkirchenu.

Gruzijci su pak svoju novu kontru dočekali u 72. minuti, a udarcem s ruba šesnaesterca iskosa s desne strane odlučio ju je završiti Chakvetadze. Gruzija je u 85. minuti mogla i do trećeg gola, ali udarac Davitashvilija završio je u vanjskom dijelu mreže.

Na koncu je ekipa s Kavkaza upisala povijesnu pobjednu nad renomiranim protivnikom i s treće pozicije ide na Španjolsku u osmini finala. Portugalci će pak snage odmjeriti sa Slovenijom.

     
       Cup tree provided by Sofascore     
Kopirati
Drag cursor here to close