EURO 2024

Češka nakon velike drame ispala iz skupine

Utakmicu je nažalost obilježilo suđenje Rumunja Istvana Kovacsa, koji je kontrolu utakmice izgubio već sredinom prvog dijela i pokazao veliki broj žutih kartona. Pokazao je čak 18 žutih kartona!
Sport / Nogomet | 26. 06. 2024. u 23:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reprezentacija Češke je u posljednjem kolu grupe F poražena s minimalnih 2:1 od Turske i tako ostala na začelju ljestvice sa samo jednim osvojenim bodom. Utakmica je odigrana na Volksparkstadionu u Hamburgu, a pogotke za Tursku upisali su Calhanoglu i Tosun, dok je za Češku pogodio Souček.

Utakmicu je nažalost obilježilo suđenje Rumunja Istvana Kovacsa, koji je kontrolu utakmice izgubio već sredinom prvog dijela i pokazao veliki broj žutih kartona. Pokazao je čak 18 žutih kartona uključujući i one s klupa obje reprezentacije te dva crvena, od kojih je jedan bio nakon posljednjeg zvižduka.

Turska će tako s drugog mjesta ići u osminu finala ovogodišnjeg Eura, a protivnik će im biti reprezentacija Austrije.

Iako je Češka morala jurnuti po pobjedu kako bi izborila plasman u drugi krug natjecanja, okolnosti im nisu dozvolile. Nakon zanimljivog starta utakmice gdje su Česi visokim pritiskom pokušali ugroziti Tursku, svjedočili smo najbržem crvenom kartonu u povijesti Eura.

Najbrži crveni karton u povijesti Eura

Antonin Barak je u 20. minuti zaradio drugi žuti karton i tako postao igrač koji je u rekordnom vremenu isključen kad je u pitanju Euro. Prestigao je legendarnog Erica Abidala kojemu je za isključenje 2008. godine trebalo 24 minute igre.

Barak je prvi žuti zaradio sasvim opravdano u 11. minuti zbog povlačenja za dres Kadioglua, ali prekršaj u 20. minuti gdje je nezgodno nagazio Ozcana je diskutabilan.

Naime, Barak je prvo igrao loptom, a pritom ga je i turski kapetan Hakan Calhanoglu gurnuo s leđa, no rumunjski sudac Istvan Kovacs nije oklijevao, već samo češkog veznjaka poslao na ranije tuširanje.

Naravno, zbog važnosti utakmice za obje momčadi i crvenog kartona očekivano su krenule frcati iskre na terenu te su i Turci bili blizu crvenog kartona.

Turci blizu isključenja

Prvo je mladi Kenan Yildiz zbog gaženja u kaznenom prostoru Češke zaradio žuti karton, a samo minutu kasnije laktom udario u glavu Coufala prilikom borbe za loptu, ali je sudac „zažmirio“ na taj start i ostavio Yildiza u igri, što je izazvalo burne reakcije češke klupe.

Potom je mladi 19-godišnji Juventusov napadač dobio „bukvicu“ od starijeg suigrača, Meriha Demirala i stvari su se smirile.

Najbolju priliku u prvom dijelu, unatoč igraču manje, imali su Česi, tik pred odlazak na odmor.

Sijevnula je kontra Hašekovih igrača, a Provod je sjajno proigrao Juráseka koji je izbio sam pred turskog vratara, ali Mert Günok sjajnom obranom spašava svoju momčad.

Calhanoglu pogodio za vodstvo

U nastavku se Češka morala otvoriti, a to su Turci kaznili već u 51. minuti. Yilmaz je sjajno probio po desnoj strani i poslao loptu prema Yildizu čije udarce blokiraju češka obrana i vratar Stanek, ali se lopta odbija do kapetana Calhanoglua koji sjajno pogađa u suprotni kut i donosi svojoj momčadi prednost od jednog pogotka.

Da češkom pehu nema kraja u večerašnjoj utakmici, svjedočili smo odmah po primljenom pogotku. Vratar Stanek je ostao ležati na podu i zbog ozljede nije mogao nastaviti igru pa ga je zamijenio Matej Kovar, rezervni vratar Bayer Leverkusena.

Hrabra Češka anulira tursko vodstvo

No, uporni i hrabri Česi vraćaju stvari na početak u 66. minuti. Ulazak 29-godišnjeg napadača Viktorije Plzen, robusnog Tomasa Choryja, donijelo je živost u momčadi.

Dugi aut je izveo Coufal i lopta se nakon jednog odbitka pojavila u petercu, a tamo je Chory u borbi s vratarom došao do lopte, no njegov udarac s gol-crte blokira Akaydin.

Ipak, u konačnici lopta pronalazi češkog kapetana Tomasa Součeka koji vraća stvari na početak i daje nadu svojoj momčadi o prolasku u osminu finala.

Turci su se bunili i tražili prekršaj Choryja nad svojim vratarom, ali Kovacs je nakon konzultacije s VAR sobom potvrdio svoju prvotnu odluku.

Turska ipak dolazi do punog plijena

Nakon toga Češka se u potpunosti otvorila i bacila sve karte u napad, a njihovu kapitulaciju potpisao je Cenk Tosun u sudačkoj nadoknadi drugog dijela.

Turci su krenuli u kontru s čak šest igrača, dok su na polovici Češke ostala samo tri igrača, a onda je sve bilo jasno.

Nakon par dodavanja Kokcu je ostavio loptu za Tosuna, a napadač Bešiktaša lagano pogađa i osvaja tri boda svojoj momčadi i šalje ih u drugi krug natjecanja, prvi put nakon 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close