EURO 2024

Turska eurogolovima slavila protiv Gruzije

Drugi je dio većim dijelom prošao u dominaciji Turske, a bolju igru su naplatili u 65. minuti, kada se u listu strijelaca upisao, kako ga mnogi zovu, "turski Messi“, Arda Güler, vjerojatno najljepšim pogotkom u dosadašnjem dijelu natjecanja.
Sport / Nogomet | 18. 06. 2024. u 20:20 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kišom okupanom Westfalenu u Dortmundu odigrana je i pretposljednja utakmica prvog kola Eura. Turska reprezentacija slavila je s 3:1 protiv debitanta na velikim natjecanjima, selekcijom Gruzije. Strijelci pobjedničke momčadi bili su Muldur, Güler i Aktürkoglu, dok je za goste precizan bio napadač Georges Mikautadze.

Početak utakmice prošao je u dominaciji turske reprezentacije. Prvu veliku priliku gledamo već u desetoj minuti, kada Ayhan trese vratnicu s ruba kaznenog prostora. No, to je bio alarm za buđenje gruzijskoj selekciji.

Mekvabishvili u 12. minuti prijeti, a blok braniča Turske, Abdülkerima Bardakcija, nije prevario vratara Günoka koji loptu skreće u korner. Par minuta nakon na drugoj strani prijeti Yildiz, ali je Mamardashvili siguran.

Nakon silnih prilika i pritiska Turske, gledamo prvi pogodak. I to kakav. Igrala se 25. minuta, nakon pritiska u kaznenom prostoru Gruzije Dvali glavom izbacuje loptu prema rubu šesnaesterca, a tamo spremno čeka Muldur koji fenomenalnim volejom pogađa u same rašlje.

Minutu kasnije totalni raspad Gruzije uzrokuje drugi pogodak Turaka. Nakon dobrog prodora i kombiniranja po desnoj strani, Güler pronalazi Kokcua, koji prosljeđuje loptu na drugu vratnicu, a tamo je mladi Kenan Yildiz koji udvostručava vodstvo Turske.

No, onda se javio VAR koji je utvrdio nedozvoljenu poziciju Yildiza prilikom dodavanja Kokcua, koji je bio za pola stopala u zaleđu.

Nalet Turske ostavljao je dosta prostora u zadnjoj liniji pa su Gruzijci odlučili konkretnije i brže zaprijetiti. U 30. minuti pokušava Kvaratskhelia, ali Günok to skreće u korner.

Posljednji dio prvog poluvremena pripada Gruzijcima koji to koriste na izvanredan način. Igrala se 32. minuta kada debitant na europskoj sceni dolazi do izjednačenja i svog prvog pogotka ikada na velikim natjecanjima.

Kochorashvili je sjajno probio po desnoj strani i primijetio usamljenog Mikautadzea na petercu, a napadač Metza neometano pogađa u bliži kut turskog gola i vraća stvari na početak.

Do poluvremena je Gruzija mogla kreirati i potpuni preokret, ali izglednu priliku u 35. minuti Mikautadze ne koristi za svoj drugi pogodak na utakmici.

Drugi je dio većim dijelom prošao u dominaciji Turske, a bolju igru su naplatili u 65. minuti, kada se u listu strijelaca upisao, kako ga mnogi zovu, "turski Messi", Arda Güler, vjerojatno najljepšim pogotkom u dosadašnjem dijelu natjecanja.

Veznjak Real Madrida primio je loptu na nešto više od 25 metara i uputio projektil koji završava u suprotnim rašljama gruzijskih vrata. Ovo mu je ujedno bio i debitantski nastup na Euru, a 19-godišnjak je postao najmlađi strijelac svoje reprezentacije na velikim natjecanjima ikad.

Pokušala je Gruzija odgovoriti do kraja i vratiti utakmicu na početak, ali pokušaj Kochorashvilija u 70. minuti ne pronalazi mrežu Merta Günoka. Prethodno je veznjak Levantea sve odradio savršeno, driblinzima i prodorom doveo se u sjajnu priliku, ali lopta je pronašla samo gredu turskih vrata.

U 87. minuti Yazici je mogao riješiti pitanje pobjednika i "nokautirati" Gruziju, ali njegov pokušaj glavom s nekoliko metara zaustavio je Mamardashvili.

Gruzijci su u trećoj minuti sudačke nadoknade drugog dijela mogli šokirati Tursku i izjednačiti, ali Mikautadze promašuje izglednu šansu.

Pitanje pobjednika rješava Aktürkoglu u posljednjim sekundama utakmice. Prethodno je Gruzija imala dvije iznimne prilike, ali vratnica i čišćenje Akaydina pred praznim vratima spasili su igrače Vincenza Montelle.

Gruzijci su dobili korner i poslali vratara u protivnički kazneni prostor, a to je iskoristio svježi krilni igrač Galatasaraya, Kerem Aktürkoglu i pretrčao cijeli teren te pogodio na prazna vrata.

Kopirati
Drag cursor here to close