EURO 2024

Predstavljamo skupinu F: Portugal apsolutni favorit, Turska "pokošena" ozljedama

Bit će zanimljivo za vidjeti kako će izbornik Montella odgovoriti na izostanak dva krucijalna braniča, a i tri poraza od četiri utakmice u posljednja tri mjeseca ne daju optimizam za dobar nastup Turske na EURU.
Sport / Nogomet | 13. 06. 2024. u 10:28 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bit će zanimljivo za vidjeti kako će izbornik Montella odgovoriti na izostanak dva krucijalna braniča, a i tri poraza od četiri utakmice u posljednja tri mjeseca ne daju optimizam za dobar nastup Turske na EURU.

Skupina F će, vjerujemo, ponuditi dosta uzbuđenja od pozicije dva do četiri. Portugal se nameće kao apsolutni i nedodirljivi favorit, dok konstantna Češka i ozljedama pokošena Turska traže drugo mjesto, dok iz sjene vreba Gruzija, enigma za protivničke igrače.

PORTUGAL

Jedan od glavnih favorita za osvajanje. Izbornik Roberto Martinez kormilo je reprezentacije preuzeo početkom prošle godine, a sada se nalazi na prvom jačem testu. Ovo će prvenstvo otkriti koji su dometi ove generacije Portugala, s obzirom na to da još nisu imali kvalitetniju provjeru u službenim utakmicama pod vodstvom Martineza, uz dužno poštovanje svim reprezentacijama.

Prvaci 2016. godine

Prvi put su na europskoj smotri nastupili 1984. godine, dok će im ovo biti 9. EURO. Najbolji rezultat napravili su 2016. godine u Francuskoj, kad su se okrunili naslovom europskom prvaka, pogotkom napadača Edera u produžecima protiv domaćina.

To je bio Portugal koji nije igrao nimalo lijep nogomet. Jedva su prošli skupinu, s(p)retno izbacili Hrvatsku u osmini finala, ali na kraju su se i bez ozlijeđenog Cristiana Ronalda, koji je u suzama napustio finalnu utakmicu Trikolora, ipak uspjeli upisati u povijest.

Od recentnih naslova, vrijedi izdvojiti i to kako su osvojili prvo izdanje UEFA Lige nacija 2019. godine.

Stopostotni u kvalifikacijama

Na prvenstvo dolaze kao besprijekorni u kvalifikacijama. Apsolutno su pokorili skupinu, koja ruku na srce, nije bila pretežito zahtjevna.

U deset utakmica osvojili su maksimalnih 30 bodova uz impresivnu gol-razliku 36 postignutih i tek dva primljena pogotka. Iza sebe su ostavili reprezentacije Slovačke, Luksemburga, Islanda, Bosne i Hercegovine te Lihtenštajna, a Cristiano Ronaldo s 10 pogodaka i Bruno Fernandes sa šest golova i sedam asistencija su bili najzaslužniji za impresivan kvalifikacijski ciklus.

Imaju jako širok roster, osobito napadača gdje će Martinez imati slatke brige. Hoće li Ronaldo i dalje biti glavni napadač ili će pak to biti Goncalo Ramos, a isto tako će morati promisliti o izboru na lijevom krilu između Liverpoolovog Dioga Jote i Milanovog Rafael Leaoa.

Jedini koji je siguran u napadu je Cityjev Bernardo Silva, neizostavan kotačić u klubu i reprezentaciji.

Portugalci su pred odlazak u Njemačku odigrali čak tri pripremna susreta i upisali dvije pobjede: Finska 4:2, Irska 3:0, a ono što ih je šokiralo je poraz od Hrvatske (1:2) koja ih je naigrala u svakom segmentu igre.

Prvi pravi test za Martineza i Portugal

To je i ključno pitanje dosega ovog Portugala. Martinez nije još igrao protiv ozbiljnije selekcije prije Hrvatske, no, u utakmici koja je bila prijateljskog karaktera. Stoga, ovo će prvenstvo biti pravi ispit za izbornika Martineza i igrače.

Sve osim prvog mjesta u grupi bi bio veliki neuspjeh, dok oni najoptimističniji navijači predviđaju polufinale svojoj reprezentaciji, dok bi neki objektivan doseg trebao biti makar četvrtzavršnica.

ČEŠKA

Jedni od najkonstantnijih na europskim prvenstvima, pored naravno velikih i uspješnih reprezentacija. Od svog osamostaljenja nisu propustili niti jedan EURO. Od tada dva velika uspjeha, srebro 1996. godine u Engleskoj te bronca u Portugalu 2004. godine.

Kao česti sudionici EURA, dosta variraju. Od svojih, do sada osam nastupa otkad su samostalni, igrali su u polufinalu (1996.;2004.), četvrtfinalu (2012.; 2020.), dok su također, ispadali u grupnoj fazi (2000.;2008.;2016.).

Kvalifikacije su prošli kao druga reprezentacija skupine, s jednakim brojem bodova kao i Albanija(15), no Albanci su se zbog boljeg međusobnog omjera i gol-razlike popeli na tron grupe. Iza njih su ostali Poljaci, Moldavci i Farski Otoci.)

Odlazak izbornika Silhavyja i povratak Hašeka

Nakon kvalifikacija reprezentaciju je napustio tadašnji izbornik Silhavy, zbog prevelikog pritiska, kako je sam kazao. Njega je naslijedio 60-godišnji stručnjak Ivan Hašek, kojemu je ovo drugi put da vodi Češku. Već ih je vodio 2009. godine, ali samo u nekoliko utakmica.

Od ponovnog dolaska na klupu, Češka je odigrala četiri pripremna susreta, gdje su upisali sve pobjede, ali niti jednom nisu uspjeli sačuvati mrežu. Rezultatima 2:1 svladali su reprezentacije Norveške, Armenije i Sjeverne Makedonije, dok su se „ispuhali“ protiv Malte s uvjerljivih 7:1.

Najzvučnija imena leže u veznom redu i napadu. U protivničkim šesnaestercima boravit će Leverkusenov tandem Patrik Schick i Adam Hložek, dok u veznom redu boravi West Hamov Tomas Souček te desni bek Čekićara, Vladimir Coufal.

Mogu puno centrirati  

Zbog visokih napadača i kvalitetnih bokova preferiraju igru na dosta centaršuteva, što bi mogli očekivati posebno u dvobojima s Gruzijom i Turskom. Coufal je prodoran bok s dobrim centaršutom, dok Schick spremno čeka, a Souček je itekako poznat po engleskim travnjacima svojim spretnim igranjem glavom u protivničkom kaznenom prostoru.

Protiv Portugala niti jedna reprezentacija iz ove skupine neće vjerojatno imati šanse, a susreti s Gruzijom i Turskom će biti pola-pola. Dosta neizvjesna skupina od koje je teško predvidjeti viceprvaka grupe.

TURSKA

Euforija u Turskoj vlada, kao što je i očekivano, a lokacija ovogodišnjeg prvenstva itekako odgovara navijačima ove reprezentacije. Iako nemaju dobre rezultate, veliki broj turskih državljana koji živi u Njemačkoj će prirediti sjajnu atmosferu svojim igračima i sigurno dati dodatni impuls koji im može donijeti samo dobro.

6. put će nastupiti na EURU, a prvi put su se kvalificirali 1996. godine. Najveći uspjeh datira iz 2008. godine, kada su u šokantnom četvrtfinalu izbacili Hrvatsku preko jedanaesteraca, ali su u polufinalu zaustavljeni od Njemačke.

"Flop" EURA 2020. godine

2020. godine su na tadašnje prvenstvo stigli kao "dark horse", prikriveni favorit, ali su nakon grupne faze već pakirali kofere. Iako prolazna skupina, Turska je uspjela upisati tek jedan gol u tri susreta (Italija, Wales, Švicarska) i s tri poraza napustiti natjecanje.

Kvalifikacije su okončali kao prvoplasirani, sa 17 bodova, jednim više od Hrvatske. Ne gaje igru kroz kombinatoriku, iako u svojim redovima imaju sjajnog veznjaka Hakana Calhanoglua. Preferiraju igru na duge lopte, a onda što bude-bude.

Pokošeni ozljedama

Turcima je za ovo prvenstvo otpao stoperski dvojac Söyüncu-Kabak, dok je otpao i napadač Bournemoutha, Enes Unal koji je imao jako dobru završnicu sezone u engleskom Premiershipu.

Bit će zanimljivo za vidjeti kako će izbornik Montella odgovoriti na izostanak dva krucijalna braniča, a i tri poraza od četiri utakmice u posljednja tri mjeseca ne daju optimizam za dobar nastup Turske na EURU.

GRUZIJA

Velika nepoznanica za nogometne laike, a i oni sportski fanatici su morali dobro istražiti kako bi izvukli informacije o ovoj selekciji.

Ovo im je prvo veliko natjecanje u povijesti, iako su četiri godine ranije „pokleknuli“ na posljednjoj stepenici, izgubivši od Sjeverne Makedonije nakon jedanaesteraca u finalu doigravanja.

Završili su na četvrtom mjestu u kvalifikacijama. Osvojili su osam bodova, a upisali dvije pobjede uz isto toliko remija te četiri poraza. Ispred njih su ostale reprezentacije Španjolske, Škotske i Norveške, dok je posljednji bio Cipar.

Kvaradona predvodi Gruzijce

Glavna zvijezda ove ekipe je definitivno popularni "Kvaradona", krilni igrač Napolija Khvicha Kvaratskhelia, koji je u sezoni 2022./23. proglašen najboljim igračem Serie A.

Također, između vratnica će važnu ulogu igrati Giorgi Mamardashvili, Valencijin čuvar mreže. Imao je sjajnu sezonu u španjolskoj La Ligi i bio jedan od najboljih vratara prvenstva.

Njihovo vrijeme tek dolazi

Gruzijci su u usponu, imaju nekoliko sjajnih nogometnih akademija koje rađaju talente poput 23-godišnjeg Kvaradone. Tražit će svoje šanse u susretima s Turskom i Češkom, a činjenica da im Portugal dolazi kao posljednja utakmica grupne faze može biti olakšavajuća, ako Martinezovi igrači prethodno izbore drugi krug i "promiješaju" sastav.

Kopirati
Drag cursor here to close