Građani nisu popustili pod pritiskom

VIDEO I Manchester City prvak četvrti put zaredom

Ako je i bilo dileme oko prvaka Engleske, sve je bilo riješeno u 59. minuti. Bernardo Silva je poslao povratnu loptu te poslužio Rodrija koji pogađa u donji kut vratara Areole i vraća Građane na dva gola prednosti.
Sport / Nogomet | 19. 05. 2024. u 19:24 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manchester City je novi-stari prvak engleske Premier lige. Izabranici Pepa Guardiole svladali su na svom Etihadu ekipu West Hama s 3:1 i osvojili četvrtu uzastopnu, a ukupno desetu titulu prvaka.

Ovom su pobjedom Građani postali prva ekipa u povijesti engleskog prvenstva koja je uspjela naslov osvojiti četiri puta zaredom. Golove vrijedne titule postigli su Foden, koji je postigao prva dva pogotka te Rodri. Počasni gol za goste djelo je Kudusa.

Arsenal je čekao kiks Cityja te se moglo primijetiti na tribinama Emiratesa kako navijači Topnika na mobitelima budno prate rezultat na Etihadu. Nakon samo 79 sekundi mogli su se već razočarati.

Igrač koji je obilježio ovu sezonu, Phil Foden je načeo mrežu Čekićara. Igrala se 2. minuta, dobio je loptu na rubu kaznenog prostora i sjajnim udarcem pogodio rašlje protivničkog gola za delirij na stadionu

Video: Menchester City četvrti put prvak 

Nakon 18 minuta igre već je bilo dva razlike za City. Pogodio je opet Foden na dodavanje Dokua, koji je dobio priliku ispred Matea Kovačića u početnoj postavi Građana. Bio je ovo 19. gol najboljeg igrača Premier lige, a uz to broji još 8 asistencija u elitnom nogometnom natjecanju.

Erling Haaland je u 24. minuti mogao riješiti sve dileme oko prvaka, ali je, nekarakteristično za njega, promašio čisti zicer pred golom protivničke ekipe.

To su Čekićari kaznili u 43. minuti te iz prve šanse na utakmici došli na gol zaostatka. Nakon neuspješno očišćenog kornera, Kudus je škaricama šokirao Etihad.

Ako je i bilo dileme oko prvaka Engleske, sve je bilo riješeno u 59. minuti. Bernardo Silva je poslao povratnu loptu te poslužio Rodrija koji pogađa u donji kut vratara Areole i vraća Građane na dva gola prednosti

Video: Menchester City četvrti put prvak 

Do kraja je Ward-Prowse pogodio za 3:2 u 88. minuti, ali je pogodak poništen zbog očiglednog igranja rukom engleskog veznjaka.

Pirova pobjeda Arsenala

Arsenal je na svom Emiratesu slavio protiv Evertona s 2:1, ali ostao na drugom mjestu prvenstvene ljestvice. Strijelci za domaće bili su Tomiyasu i Havertz, dok je za goste pogodak postigao Gueye.

Topnici su teže od očekivanog izborili pobjedu u posljednjim trenucima utakmice, ali zbog pobjede Cityja protiv West Hama ova tri boda nisu promijenila stanje na tablici. Topnici su ostali kratki za 2 boda i sezonu završili na drugom mjestu.

Gosti su prvi stigli do gola. Gueye je pogodio Ricea u živom zidu i postigao gol iz slobodnog udarca u 40. minuti utakmice. No, Tomiyasu je već u četiri minute kasnije poravnao rezultat i vratio nadu domaćim navijačima za čudo, jer je na drugoj strani u istom trenutku Kudus pogodio za West Ham i smanjio zaostatak Čekićara za Cityjem.

Domaći su napadali cijelo vrijeme dok se Everton branio u niskom bloku, ali do pogotka su stigli tek u 89. minuti utakmice. Young je dodao pogrešno, a Topnici su krenuli u kontru. Odegaard je dodao za Havertza, a Nijemac pogodio za konačnih 2:1.

Klopp se pobjedom oprostio od Liverpoola

Liverpool je na svom Anfieldu slavio s 2:0 protiv Wolvesa i tako uljepšao oproštaj njemačkog stratega Jurgena Kloppa koji odlazi iz Liverpoola nakon devet provedenih sezona. Golove vrijedne pobjede vidjeli smo već u prvom dijelu. Prvo je Semedo u gostujućim redovima zbog ružnog starta na Mac Allistera dobio izravni crveni karton, a onda su Redsi krenuli na gol.

U 34. minuti Mac Allister je glavom pogodio za vodstvo domaćih, a šest minuta kasnije Quansah je s par metara od gola postavio, ispostavit će se, konačan rezultat.

Kloppu je priređen oproštaj vrijedan divljenja, kakav je i zaslužio. Cijeli stadion s koreografijama posvećen njemačkom stručnjaku, uz dobro poznatu pjesmu „You'll never walk Alone“, priredio je dostojan oproštaj najuspješnijeg trenera u povijesti Liverpoola, makar kada je postotak pobjeda u pitanju.

Klopp je trener s najboljim postotkom pobjeda u povijesti Liverpoola, koji su proveli makar 50 utakmica na klupi Redsa. Ima impresivan postotak od 62.5 % pobjeda, čime je iza sebe ostavio Kennyja Dalglisha, koji je drugi na listi s nešto više od 57 %.

Spursi izborili Europsku ligu, Chelsea i Newcastle pobjedama ostavili United na 8. mjestu

Tottenham Spursi imali su najlakši zadatak od svih ekipa u Premier ligi, osvojiti minimalno bod protiv najgore momčadi lige, Sheffield Uniteda, kako bi izborili peto mjesto i put u grupnu fazu Europske lige. To su i uspjeli.

Pijetlovi su slavili s 3:0 na Bramall Laneu i golovima Kuluševskog (14., 65.) te Porra (59.) obranili peto mjesto koje vodi u skupine Europske lige.

Momčadi Chelsea je također trebao bod kako bi osigurali šesto mjesto na ljestvici koje vodi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a to su i uspjeli na Stamford Bridgeu protiv Bournemoutha.

Bluesi su slavili s 2:1, a golove su postigli Caicedo i Sterling, dok je gostujući pogodak djelo Badiashilea, koji je postigao autogol.

Vrijedi izdvojiti gol Caiceda, koji je, nakon greške vratara Neta, sa sredine igrališta maestralno pogodio za prvi gol na utakmici.

Newcastle osvojio sedmo mjesto, ali sve se pita Uniteda

Newcastle je na uzbudljivom gostovanju slavio protiv Brentforda s 4:2 i osvojio sedmo mjesto. Golove za pobjedničku momčad postigli su Barnes, Murphy, Isak i Bruno Guimaraes, dok su za domaće pogađali Janelt i Wissa.

Ovom je pobjedom Newcastle osvojio sedmo mjesto koje bi trebalo voditi u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, ali u slučaju da Manchester United osvoji FA Kup protiv Manchester Cityja, Crveni Vragovi idu u kvalifikacije i ostavljaju sedmoplasiranog bez europskih kvalifikacija.

Inače, United je na gostovanju slavio s 2:0 protiv Brightona. Golove vrijedne tri boda postigli su Dalot i Højlund. Raphael Varane ušao je u igru u 69. minuti i tako odigrao svoje posljednje minute u dresu legendarnog engleskog kluba, nakon što je nedavno objavio da napušta United na kraju sezone.

Poznati svi putnici u niži rang

Iako je bilo jasno, Luton je danas i matematički treća ekipa koja ide u engleski Championship. Tako se novopečeni prvoligaš pridružio Burnleyu i Sheffieldu, koji su već odavno poznati putnici u niži rang. Sve tri ekipe koje su ušle u Premiership na početku sezone isto će i napustiti ligu.

Luton je danas na svom terenu upisao poraz od Fulhama (2:4), a od ostatka utakmica koje nisu imale veliki rezultatski značaj, Nottingham Forest je slavio na gostovanju protiv Burnleya s 2:0, a Crystal Palace je „razbio“ Aston Villu s impresivnih 5:0.

Kopirati
Drag cursor here to close