"Montevideo, Bog te video"

Na današnji dan počelo je prvo svjetsko prvenstvo u nogometu

Svjetsko prvenstvo u Urugvaju bilo je jedino za koje nisu bile potrebne kvalifikacije, sve je reprezentacije pozvala FIFA. Devet ih je bilo iz Južne i Sjeverne Amerike, a četiri iz Europe.
Sport / Nogomet | 13. 07. 2024. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: X / Reprezentacija Urugvaja 1930. godine, prvi svjetski prvak

Na današnji dan, 13. srpnja 1930. godine počelo je prvo prvog Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se održalo u Urugvaju, a trajalo je do 30. srpnja.

Urugvajci su dobili domaćinstvo jer su njihovi reprezentativci osvojili zlato na Olimpijskim igrama 1928. godine i slavili su 100 godina neovisnosti.

Najviše utakmica odigrano je na stadionu u Montevideu Estadio Centenario koji je mogao primti više od 65 tisuća gledatelja.

Na prvom SP-u je sudjelovalo 13 zemalja, od čega četiri iz Europe, a devet iz Južne i Sjeverne Amerike, a titulu su osvojili domaćini - Urugvaj. Većina momčadi iz Europe odbila je nastupiti zbog udaljenosti i velike cijene puta.

Svjetsko prvenstvo u Urugvaju bilo je jedino za koje nisu bile potrebne kvalifikacije, sve je reprezentacije pozvala FIFA.

Do 28. veljače 1930. godine, roka za prijave, prijavile su se reprezentacije Brazila, Argentine, Perua, Paragvaja, Čilea, Bolivije, SAD-a i Meksika, no niti jedna prekoatlantska zemlja nije htjela nastupiti zbog velikih troškova koje bi im prouzročio put preko Atlantskoga oceana.

Nakon što je i Engleski nogometni savez odbio poziv, Jules Rimet, predsjednik FIFA-e, odlučio je uz pomoć urugvajske vlade sponozorirati put prekoatlantskim zemljama.

Naposljetku su se četiri momčadi odlučile na putovanje; Belgija, Francuska, Rumunjska i Jugoslavija, koja je putovala poštanskim brodom Florida iz Marseillea. S Jugoslavenima je trebao putovati i Egipat, kao 14. momčad SP-a, ali su zakasnili na brod. 

Prve dvije utakmice Svjetskoga prvenstva odigrane su u isto vrijeme, a pobjednici su bili Francuska, koja je pobijedila Meksiko rezultatom 4:1, i SAD, koje su svladale Belgiju rezultatom 3:0.

Prvi pogodak u povijesti svjetskih prvenstava postigao je Francuz Lucien Laurent. 

Video: Montevideo, Bog te video - službeni  trailer

Jugoslavija je igrala u skupini s Bolivijom i Brazilom i bila prva s 4 boda. Reprezentacija Jugoslavije zbog bojkota ostalih nogometnih saveza bila sastavljena gotovo isključivo od nogometaša iz Beograda.

Ostali pobjednici skupina bili su Urugvaj, SAD i Argentina.

Argentina se u poluzavršnici lako obračunala s SAD-om, pobijedivši 6-1, a istim je rezultatom Urugvaj pregazio Jugoslaviju.

U završnici je domaćin i favorit za osvajanje natjecanja Urugvaj pobijedio Argentinu rezultatom 4:2, pred 93.000 gledatelja, postavši tako prva reprezentacija koja je osvojila Svjetsko prvenstvo u nogometu. 

Video: 1930 WORLD CUP FINAL: Uruguay 4-2 Argentina

Dorado, Cea, Iriate i Castro bili su strijelci za domaćina, dok su za Argentinu pogađali Peucellei Stabile.

Guillermo Stábile bio je sa 8 pogodaka najbolji strijelac prvog Svjetskog prvenstva.

OPŠIRNIJE 

Kopirati
Drag cursor here to close