EURO 2024

Predstavljamo skupinu A: Njemačka pod imperativom ali i pritiskom

Njemačka povijesno igra sjajno turnire u svojoj zemlji. Nikada nisu išli manje od polufinala, a sada se očekuje da naprave makar jednak uspjeh, ako ne i više.
Sport / Nogomet | 08. 06. 2024. u 09:41 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostalo je još šest dana do početka nogometnog Europskog prvenstva koje će se održati u Njemačkoj. Prvenstvo će otvoriti domaćin Njemačka, dok će s druge strane stajati reprezentacija Škotske.

U skupini A se uz već spomenute momčadi nalaze Mađarska i Švicarska, a Nijemci, nakon neuspjeha posljednjih godina na velikim natjecanjima, u ovakvoj skupini imaju imperativ prvog mjesta, uzevši u obzir da igraju pred domaćom publikom.

NJEMAČKA

Veliki je teret na leđima mladog izbornika Juliana Nagelsmanna. Apetiti Saveza i navijača su pozamašni, a sve to najviše zbog prednosti domaćeg terena i loših rezultata Elfa na posljednjim velikim natjecanjima.

Krenimo od popisa. Na preliminarnom popisu Nagelsmann je poveo 27 igrača, od kojih jedan mora otpasti jer maksimalan broj igrača na prvenstvu je 26. Spisak njemačkog izbornika izazvao je lavinu reakcija širom svijeta zbog nedostatka nekolicine igrača.

Izostavljeni su, između ostalih: Hummels, Brandt, Goretzka i Gnabry. Naravno, postoji još igrača koji su se mogli tu naći, poput Cana, Adeyemija i ostalih, ali su ova četiri imena najviše odzvonila u javnosti. Hoće li se izostanak ovih igrača odraziti na rezultate die Mannschafta, ostaje za vidjeti.

Povratak Kroosa, teret na mladim zvijezdama

Kao alarm za uzbunu vratio se Toni Kroos. Veznjak Real Madrida, koji je prije tjedan dana okončao klupsku igračku karijeru, nakon objavljenog povlačenja iz reprezentacije ipak je vraćen na zamolbu izbornika. Za njega se očekuje da bude jedan od glavnih organizatora igre, dirigent njemačkih napada.

No, teret će pasti na mlade zvijezde reprezentacije. Wirtz i Musiala su igrači od kojih će se tražiti da „isporučuju“ svoj dio. Veznjaci Leverkusena i Bayern Münchena imali su briljantne sezone u klubovima i bit će, uz Havertza i Füllkruga, glavne prijetnje protivničkim vratima.

Formacija

Očekuje se da će Nijemci zaigrati u svom prepoznatljivom 4-3-3 sustavu, koji se u trenucima može formirati i u 4-2-3-1, ovisno o protivniku. Za vratara nema dvojbe, Nagelsmann je izričito kazao kako će Manuel Neuer dobiti status prvog izbora među vratnicama. Na lijevom boku se očekuje Mittelstadt, branič Stuttgarta koji je imao fenomenalnu sezonu u viceprvaku Bundeslige.

Vezni red će biti dosta teško predvidjeti. Očekuje se da Kroos bude starter, s obzirom na to da ga je izbornik imao želju vratiti iz mirovine, a Musiala i Wirtz bi mogla biti dva krila koji će vjerojatno dosta ulaziti u sredinu i stvarati prostor za bokove.

Sane ili Andrich, pitanje je sad

Ilkay Gündogan, unatoč ne baš sjajnoj sezoni u Barceloni, trebao bi se naći kao starter zbog kapetanske trake, ali pitanje je onda posljednjeg igrača u veznom redu. No, i to će Nagelsmann vjerojatno prilagoditi protivniku. Dvojba je između Sanea i Andricha.

Sane će služiti kao krilo i onda bi mogao dati priliku Musiali ili Wirtzu da više ordiniraju po sredini terena, dok Andrich donosi sigurnost na poziciji zadnjeg veznog. Ako je suditi po pripremama, čini se kako bi Nagelsmann mogao ukazati povjerenje Andrichu. Veznjak Leverkusena često igra u prvom sastavu otkad je Nagelsmann tu, a između ostalog, u posljednje dvije "generalke" je počeo susret.

U napadu je dvojba između Havertza i Füllkruga, no ipak bi to trebao biti Arsenalov Havertz koji je također u pripremama dobio prednost nad napadačem Dortmunda. Ipak, otvaranje protiv Škotske koja igra gust i nizak blok mogao bi navesti njemačkog izbornika da posegne za Fullkrugom, koji svojim fizikalijama može više „razbijati“ braniče otočne momčadi.

Velika su očekivanja

Njemačka povijesno igra sjajno turnire u svojoj zemlji. Nikada nisu išli manje od polufinala, a sada se očekuje da naprave makar jednak uspjeh, ako ne i više. Treći su favoriti za osvajanje prema kladionicama, a neuspjehom će se smatrati sve osim prvog mjesta u skupini A.

ŠVICARSKA

Do sada su na Europskim prvenstvima nastupili šest puta, a u ovoj skupini bi mogli otići i do nokaut faze. Jedna od najvećih pobjeda ove reprezentacije je sigurno ona s prošlog EURA, kada su u osmini finala pogocima Seferovića i Gavranovića u posljednjih deset minuta utakmice protiv Francuske poravnali rezultat na 3:3 i izbacili "Trikolore" već na prvoj stepenici eliminacijske faze.

Slavili su Švicarci nakon lutrije jedanaesteraca, a jedini igrač koji je promašio je bio Kylian Mbappé, koji je posljednji i šutirao. No, zaustavljeni su već na sljedećoj stepenici od Španjolske, koja ih je izbacila kao što su oni Francuze, nakon jedanaesteraca.

Loše kvalifikacije

Na prvenstvo su se plasirali nakon kvalifikacija gdje su završili kao drugi. Iako su bili nositelji i imali više nego laku skupinu, reprezentacija Rumunjske je osvojila prvo mjesto s 22 boda, pet više od Švicaraca. Iza njih su ostale reprezentacije Izraela, Bjelorusije, Kosova i Andore.

Nastup u kvalifikacijama nije izgledao nimalo dobro i, čini se, da je smjena generacija na pomolu. No, moguće je da je kasno napraviti kvalitetnu smjenu. Shaqiri i Xhaka igraju možda i posljednje veliko natjecanje, ali Švicarci nisu našli njihove nasljednike.

Preferiraju igranje na kontre i prepuštanje posjeda protivniku te će biti zanimljivo vidjeti kako će to izgledati protiv Škotske koja igra na sličan način, dok će s Mađarskom i Njemačkom to biti nešto drukčije.

MAĐARSKA

Reprezentacija s mnogo oscilacija. Od sjajnih nastupa u Ligi nacija protiv Engleske, Italije i Njemačke, gdje su završili kao drugi i sjajnog nastupa na zadnjem EURU u skupini s Portugalom, Njemačkom i Francuskom, do kikseva protiv reprezentacija Bugarske i Litve u kvalifikacijama za prvenstvo.

Na EURO stižu nakon uspješnih kvalifikacija gdje su završili kao pobjednici skupine. Iza sebe su ostavili reprezentacije Srbije, Crne Gore, Litve i Bugarske. Prolaz su osigurali dva kola prije kraja, zahvaljujući bugarskom veznjaku Alexu Petkovu, koji je autogolom u 97. minuti plasirao Mađare u Njemačku.

Izbornik Marco Rossi, koji je tu od 2018. godine, nema puno poznatih imena. Alfa i omega ekipe je Liverpoolov Dominik Szoboszlai, od kojeg kreću doslovno sve akcije Mađara. U momčadi imaju osam igrača iz najjačih svjetskih liga, dok je tu devet momaka iz državnog prvenstva.

Ono što će biti prednost ovoj selekciji je velika podrška navijača, za koje se očekuje da će „okupirati“ Njemačku. Jedna su od rijetkih reprezentacija koja ima potporu pravih domaćih „ultrasa“ koji mogu biti ključ u odlučujućim trenucima.

ŠKOTSKA

Ekipa koja igra klasični "otočki" nogomet. Napucaj loptu i skači. Jedanaest puta su sudjelovali na velikim natjecanjima, a nijednom nisu uspjeli proći dalje od grupne faze. Na EURO stižu kao drugi iz kvalifikacija u skupini sa Španjolskom, Norveškom, Gruzijom i Ciprom.

Prvih pet susreta ostvarili su isto toliko pobjeda, uključujući i domaću pobjedu nad Španjolcima i tako gradili put prema svom 4. EURU. Glavne zvijezde ekipe su Scott McTominay, John McGinn i Andrew Robertson, sve igrači Premiershipa.

Izbornik Clarke će imati najviše problema na desnom boku. Zbog ozljeda svojih igrača, nema klasičnog desnog bočnog pa će se tu morati "krpiti".

Također, napad je ono što bi moglo biti zabrinjavajuće. Prva opcija će vjerojatno biti Southamptonov Che Adams, koji nije izraziti strijelac. Stoga, podršku će mu morati praviti John McGinn, koji će vrebati iz drugog plana.

Nastupili su na prošlom EURU, a ispali su u skupini gdje su se još nalazile Hrvatska, Engleska i Češka.

Škotska se nekako čini kao najbliži kandidat za posljednje mjesto skupine, ali uzevši u obzir stanje u Švicarskoj i oscilacije Mađarske, Škoti će svoju priliku sigurno imati.

Kopirati
Drag cursor here to close