Europsko prvenstvu U17

Prvi protivnik Nizozemska večeras na Grbavici

"Želja nam se ostvarila kroz ovo domaćinstvo i nadam se da ćemo opravdati očekivanja. Mnogo truda je uloženo u organizaciju ovog svega. Djevojke su također uzbuđene i sa nestrpljenjem iščekuju da istrče na teren", kaže Ilija Lucić.
Sport / Nogomet | 03. 05. 2022. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmicom protiv Nizozemske večeras na Grbavici, ženska kadetska reprezentacija BiH otvara nastup na Europskom prvenstvu. Povijest ovog takmičenja kaže da je reprezentacija Njemačke selekcija koja ima najviše naslova u ovom uzrastu, čak sedam. Španjolke su bile četiri puta prvakinje, Poljakinje jednom.

Prvo Europsko prvenstvo se igralo 2008. godine i Švicarska je bila domaćin, dok su posljednja dva otkazana zbog korone. S obzirom da se BiH nalazi u skupini baš sa Njemačkom, Nizozemskom (jedno finale i jedno treće mjesto), odnosno Danskom (dva puta treća), realno teško je očekivati neki bolji rezultat. Ipak, ovo je turnir na kojem nastupa najboljih osam reprezentacije Europe.

"Prije tri godine kad smo saznali da ćemo biti domaćini Eura, ta informacija nas je iznenadila i obradovala. Željeli smo, poput naše muške kadetske reprezentacije koja je tri puta bila na Europskom prvenstvu, da i mi napravimo takav uspjeh. Želja nam se ostvarila kroz ovo domaćinstvo i nadam se da ćemo opravdati očekivanja. Mnogo truda je uloženo u organizaciju ovog svega. Djevojke su također uzbuđene i sa nestrpljenjem iščekuju da istrče na teren. Sastajali smo se ranije sa Njemačkom i Danskom, protiv Nizozemske nemamo to iskustvo, te smo se u pripremama na njih najviše fokusirali. Naravno, i zbog toga što s njima igramo prvi meč. Sve tri ekipe su jake, ali smatram da će Njemačka da bude najteži protivnik", kaže izbornik reprezentacije BiH, Ilija Lucić.

Njegov kolega na suprotnoj strani, Thomas Oostendorp je u najavi utakmice istakao:

"Uzbuđeni smo i zadovoljstvo nam je što ćemo se na otvaranju sastati sa domaćom selekcijom. Znamo šta možemo tu da očekujemo. Protivnik je kvalitetna defanzivna ekipa i predstavljaće veliki izazov za nas u prvom kolu. Sve ekipe se na ovom nivou dobro poznaju, ne mislim da iko ikoga može nečim iznenaditi. Svi timovi su sigurno dobro pripremljeni za Euro i očekujem dobre i uzbudljive utakmice".

Kopirati
Drag cursor here to close