Novi format

Starta Europska liga

Kada završi ligaški dio, prvih osam klubova plasira se izravno u osminu finala, prvu nokaut rundu.
Sport / Nogomet | 25. 09. 2024. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu sveobuhvatnog redizajna europskih nogometnih kupova, promjene je doživjela i Europska liga. Poznatija kao nekadašnji Kup UEFA koji je doživio i najveće promjene kroz svoju povijest.

Jer sve je počelo od Kupa Velesajamskih gradova, kasnije smo dobili Kup UEFA i finale koje se igralo u dvije utakmice. Onda smo imali veliko finale na neutralnom terenu, pa Europsku ligu.

Europska lige se odsad, kao i Liga prvaka, u osnovnom dijelu više ne igra po skupinama, nego u formatu lige s 36 klubova. Oni tvore jedinstvenu tablicu i igraju do 30. siječnja 2025. godine. Promjena formata radikalno povećava broj utakmica Europske lige do nokaut faze. Umjesto dosadašnjih 96, odsad ih se igra 144.

Svaki klub igrat će po osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima. Klubovi su prije ždrijeba razdvojeni u četiri pota na osnovu njihovih UEFA-inih koeficijenata. Svaki klub igra protiv po dva kluba iz sva četiri pota. Kada završi ligaški dio, prvih osam klubova plasira se izravno u osminu finala, prvu nokaut rundu. Gledajući imena ekipa rekli bismo kako je ove sezone društvo poprilično izjednačeno i jako teško je prognozirati tko bi mogao stići do stadiona San Mamés u Bilbaou i finala koje na rasporedu 21. svibnja 2025. godine.

Parovi prvog kola:

AZ - Elfsborg
Bodø/Glimt - Porto
Dynamo Kyiv - Lazio
Midtjylland - Hoffenheim
Galatasaray - PAOK
Manchester United - Twente
Nice - Real Sociedad
Ludogorets - Slavia Prague
Anderlecht - Ferencváros
Fenerbahçe - Union Saint-Gilloise
Malmö FF - Rangers
Ajax - Beşiktaş
Roma - Athletic Bilbao
Eintracht - Viktoria Plzeň
FCSB - RFS
Lyon - Olympiacos
Braga - Maccabi Tel Aviv
Tottenham - Qarabağ

Kopirati
Drag cursor here to close