#MostarskiEuropski

Trener Plovdiva Kerkez: Zrinjski je moj klub i ozbiljan protivnik, moramo odigrati dvije jake utakmice za prolaz!

Prva utakmica na programu je 8. kolovoza na stadionu Hristo Botev u Plovodiv, dok je uzvrat sedam dana kasnije u Mostaru.
Sport / Nogomet | 06. 08. 2024. u 12:10 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su u drugom kolu kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu eliminirali slovenskog predstavnika NK Bravo (0:1, 3;1), europski put HŠL Zrinjski nastavlja u četvrtak gostovanjem u Bugarskoj, gdje ih čeka PFK Botev Plovdiv.

Inače, riječ je o klubu protiv kojeg su Plemići jednom već igrali u Europi i to prije jedanaest godina u 2. kolu kvalifikacija za UEFA Europsku ligu – prva utakmica igrala se u Mostaru i završila je rezultatom 1:1 (Simeunović 21. / Romario 48.), dok je Botev u uzvratu, koji se igrao u Burgasu, pobijedio rezultatom 2:0 (Ognyanov 80., Nedelev 88.).

Bugari će domaći duel dočekati s pet utakmica više – Maribor su u Plovdivu dobili 2:1, u Sloveniji remizirali 2:2, da bi ih Panathinaikosa dobio u oba meča - 2:1 u Grčkoj i 4:0 u Bugarskoj.

Uz to su u prvenstvu odigrali tri utakmice – izgubili kod Boteva iz Vratse (1:3), u gradskom derbiju remizirali s Lokomotivom (2:2), a upisali su gostujuću pobjedu u Krumovgradu.

Vrlo važna stavka u ovom uvodu sezone, ove 'viška' utakmice. U to nema sumnje. No, koliko su u Botevu zadovoljni, što je vidio trener Dušan Kerkez – bivši igrač Leotara i da, Zrinjskog. Član one šampionske generacije iz 2005.

Pa, sigurno je primijetio da su kontra Panathinaikosa ispala dva važna igrača, Nigerijac Ujah koji će zbog koljena izbivati pola godine, kao i bugarski reprezentativac Jordanov kojeg također neće biti u kadru za Zrinjski.

Konkretno, Kerkez se nakon Grka, a uoči gostovanja Krumovgradu, požalio na obranu i od kluba zatražio da se da u potragu za novim defenzivcem kojeg bi upario s Gvinejcem Antoineom Conteom... što se moglo i očekivati nakon što je Botev u zadnja tri susreta primio osam komada.

"Iz poraza od Panathinaikosa može se samo naučiti, naglasio je Kerkez, rođeni Beograđanin pa nakon ispadanja od Panathinaikosa pojasnio: Nije to bila naša noć. Problem nije bila obrana niti sustav, više je to bila stvar psihologije nakon brzo primljenog gola (u 6. minuti, op. a.). U procesu smo stvaranja momčadi, povratka u Europu, ovo je stvarnost.

Kerkez se, to je sada jasno, mora objašnjavati nakon teškog poraza. Ali nije da je atmosfera u Plovdivu nešto posebno narušena. Valjda im je svima jasno da su se bili namjerili na ipak osjetno kvalitetnijeg rivala.

"Navijači... ne znam što da kažem osim - jako im hvala. Pjevali su nam i nakon poraza 0:4 kod kuće", rekao je bivši Plemić kojeg su Bugari uoči četvrtka pitali i za tu njegovu igračku epizodu.

- Moj klub, igrao sam tamo. Nisu lagan protivnik, prošle sezone igrali su skupine Konferencijske lige. Nisu Panathinaikos, ali sigurno da moramo odigrati dvije jake utakmice da bi prošli.

Prva utakmica na programu je 8. kolovoza na stadionu Hristo Botev u Plovodiv, dok je uzvrat sedam dana kasnije u Mostaru.

O Botevu

PFK Botev Plovdiv osnovan je 1912. godine i najstariji je nogometni klub u Bugarskoj. Dolazi iz Plovidva, drugog najvećeg grada u Bugarskoj u kojem živi oko 350.000 stanovnika, a ime je dobio po bugarskom revolucionaru, pjesniku i borcu za slobodu – Hristu Botevu.

PFK Botev je osvojio dva naslova prvaka (1929., 1967.), četiri Kupa (1962., 1981., 2017, 2024.) i jedan Superkup (2017.).

Kada su u pitanju rezultati u UEFA natjecanjima, stariji navijači Boteva pamte pobjede protiv Bayerna i Barcelone iz 80-ih godina prošlog stoljeća, koje im ipak nisu bile dovoljne za prolaz dalje, dok u recentnoj povijesti nisu imali većih uspjeha.

Dom Boteva je stadion Hristo Botev koji može primiti 18.777 gledatelja. Izgrađen je 1961. godine, a kroz povijest je nekoliko puta renoviran. Danas je riječ o jednom od najmodernijih bugarskih stadiona, ali na povratak na njega 2023. godine navijači su morali čekati gotovo cijelo desetljeće tijekom kojeg je Botev svoje domaće utakmice bio primoran igrati u klupskom trening kampu.

Šef stručnog stožera Boteva je nama dobro poznati Dušan Kerkez, jedan od ključnih igrača Zrinjskog u osvajanju našeg prvog naslova prvaka 2005. godine. U našem klubu proveo je samo jednu sezonu nakon koje je karijeru nastavio u Rijeci, a onda se skrasio na Cipru gdje je završio igračku i počeo trenersku karijeru.

Trenersku afirmaciju je stekao na klupi AEL Limassola, nešto duže od godinu dana radio je u Srbiji gdje je vodio Čukarički, a Botev je preuzeo u rujnu 2023. godine.

Veliki broj stranaca u momčadi ima Dušan Kerkez, a u šest ovosezonskih utakmica koristio ih je čak petnaest. Riječ je o igračima iz Estonije, Grčke, Hrvatske, Španjolske, Slovenije, Danske, Nigerije, Obale Bjelokosti... Prema Transfermarktu najveću vrijednost imaju grčki lijevi bek Konstantinos Bologiannis i hrvatski napadač Martin Sekulić, dok je kapetan i najiskusniji igrač u momčadi 36-godišnji Ivelin Popov.

PFK Botev je u privatnom vlasništvu, a od 2021. godine 99 posto dionica kluba ima Rus Anton Zingarevič, koji je nekada bio vlasnik engleskog Readinga.

Kopirati
Drag cursor here to close