Euro 2024

Uporni Portugalci do pobjede u sudačkoj nadoknadi

Reprezentacija Portugala nadigrala je Češku u Leipzigu, ali su do pobjede od 2-1 došli tek u samom finišu utakmice. Česi su vodili, ali Ronaldo i ekipa nisu se predavali...
Sport / Nogomet | 18. 06. 2024. u 22:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portugal je nakon velikog preokreta u Leipzigu pobijedio Češku 2-1 u posljednjoj utakmici prvog kola Europskog prvenstva.

Portugalci su krenuli s Cristianom Ronaldom i Pepeom u početnoj postavi. Obojica su tako uvrštena u top pet najstarijih igrača na europskim prvenstvima.

Čitavo prvo poluvrijeme Česci su se praktično branili 'parkiravši autobus' u svom šesnaestercu i oko njega, a Portugalci su pokušavali probijati bedem akcijama preko krila, gdje su ponajviše napadali Leao i Cristiano Ronaldo.

Pokušavali su igrači Portugala i udarcima s distance prevariti češkog vratara, te je tako Dias pokušao s 20 meta u 22. minuti, ali Šulc je sjajno blokirao.

Najbolju priliku prvoga dijela igre imao je Ronaldo u 32. minuti kada mu je Fernandes dodao na jedanaest metara, ali se Stanek sjajno obranio i sačuvao gol Češke.

Samo minutu kasnije imao je Vitinha priliku, ali opet bezuspješno. U prvoj minuti sudačke nadoknade opet je Ronaldo s desetak metara opalio po golu Češke, ali je lopta išla direktno u Staneka koji je to s lakoćom obranio. 

I u nastavku utakmice viđena je preslika prvog poluvremena, gdje je Portugal nizao prilike, no ipak nije konkretnije ugrozi golmana Češke.

U 58. minuti Portugal je dobio slobodan udarac na 20-ak metara od gola Čeha po sredini, odgovornost je preuzeo Ronaldo, no išlo je to ravno u golmana.

I onda u 62. minuti šok za igrače izbornika Martineza kada je Provod sjajno opalio malo iskoso s desne strane s 20-ak metara što je bilo neobranjivo za Dioga Costu, a sasvim dovoljno za erupciju oduševljenja Čeha u Leipzigu.

Česi su sami sebi napravili probleme kada je u 69. minuti Hranač autogolom omogućio Portugalu da dođe do izjednačenja.

U 88. minuti mrežu Čeha zatresao je Diogo Jota glavom na odbijenu loptu od vratnice, koju je uzdrmao Ronaldo, također glavom, no uključio se VAR i poništio gol jer je najveća zvijezda Portugala bila u zaleđu.

Ipak Portugal do preokreta dolazi u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je Francisco Conceicao u šesnaestercu natrčao na loptu i neobranjivo je pospremio u mrežu Češke za pobjedu 2-1.

Bio je to treći nastup ovog mladog igrača za nacionalnu vrstu, a u igru je ušao nepune dvije minute prije postizanja zgoditka vrijednog tri boda. 

     
       Standings provided by Sofascore     

Petorica najstarijih u povijesti Europskih prvenstava

Cristiano Ronaldo i Pepe su se nastupom protiv Češke uvrstili u top pet najstarijih igrača koji su nastupili na europskim prvenstvima.

Pepe je 41 godinom i 113 dana postao najstariji igrač, dok je Ronaldo na trećem mjestu s 39 godina i 134 dana. Ispred njega je samo Mađar Gabor Kiraly s 40 godina i 86 dana.

Četvrti najstariji igrač je Lothar Matthäus s 39 godina i 91 danom, dok je peti Danac Morten Olsen s 38 godina i 308 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close