EURO 2024

VIDEO I Slovenija i Jugoslavija u ludoj utakmici prije 24 godine

Izgleda neobično, čudno, ali taj crveni karton Mihajlovića kao da je preokrenuo situaciju na terenu. Za samo šest minuta Jugoslavije stiže do izjednačenja. Milošević, Drulović, pa još jednom Milošević.
Sport / Nogomet | 20. 06. 2024. u 01:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je šokirala Ukrajinu i prvi put se našla na Europskom prvenstvu. Tadašnja FR Jugoslavija je prošla još teži put. Rat, NATO, Slobodan Milošević. Na kraju se preko Zagreba u osvojenog boda na Maksimiru našla u u Belgiji i Nizozemskoj. I onda ih je ždrijeb spojio u skupinu C. Baš kao i sada.

Na jednoj strani Boškov je imao jaku postavu Jokanovića, Đukića, Mihajlovića, Mijatovića, Drulovića, Jugovića, Stankovića, Kovačevića, dok je na klupi ostavio Stojkovića, Miloševića, Kežmana, S druge strane Srečko Katanec je na teren poslao Zahovića, Milaniča, Novaka (bivše igrače Partizana), Kariča, Pavlina, Udoviča.

Zahovič je igrao u sjajnoj formi, vodio je Sloveniju kroz kvalifikacije i baraž. Nastavio je u ovom susretu. Bio je nezaustavljiv. Jugoslavija nakrcana velikim imenima je izgledala tromo.

U 23. minuti, Karič centrira, Zahovič, tada igrač Olympiakosa u padu glavom pogađa. Zlatko je imao do kraja poluvremena zicer, ali je ga je zaustavio Kralj. Boškov već u 36. minuti pravi prvu izmjenu, povlači Stankovića, na teren šalje Stojkovića. U 52. minuti Zahović izvodi slobodnjak, sada Pavlin pogađa. Boškov mijenja, Jugoslavije tone sve dublje. Siniša Mihajlović je nervozan, pravi grešku, poklanja loptu Zahoviču i to je 3:0 u 57. minuti. Uskoro će Siniša pocrveniti, Boškov žestoko udariti rukom na klupi.

"Kako smo se vratili ne znam, sjećam se da sam u jednom trenutku gledajući u semafor kod 0:3 rekao sebi: "Što ti ovo treba, što se nisi oprostio od reprezentacije", pričao je Siniša Jokanović.

"Kad smo stigli do 3:0, nisam pomislio "gazimo ih", ali na kraju, pošto nismo pobijedili, u glavi mi je bila misao "zemljo, otvori se". Dok je 3:0, igraš, misliš sve je u redu, ali suština je u izmjenama. Vujadin Boškov je pogodio, naš selektor nije i to je to", pojasnio je Zahovič.

Izgleda neobično, čudno, ali taj crveni karton kao da je preokrenuo situaciju na terenu. Za samo šest minuta Jugoslavije stiže do izjednačenja. Milošević, Drulović, pa još jednom Milošević. Ostalo je 3:3, utakmica je ušla u povijest Europskih prvenstava kao jedna od "najluđih" ikada.

Video: Yugoslavia - Slovenia 

"Za mene je meč bio specifičan jer su na drugoj strani bili moji dugogodišnji suigrači iz Porta Zlatko Zahović i Miran Pavlin. Sjećam se skoro svih detalja. Treći gol primili smo u 57. minutu, a u 60. je isključen Siniša Mihajlović. Nismo se međutim, predavali. Kad je Milošević prvi put zatresao mrežu vjerovali smo da možemo do izjednačenja. Poraslo nam je samopouzdanje i uspeli smo da za šest minuta anuliramo prednost rivala. Podigli smo se iz pepela. Čak je Slaviša Jokanović mogao da preokrene na 4:3", prisjetio se jednom prilikom strijelac, Ljubinko Drulović.

Jugoslavija je u toj skupini savladala Norvešku, izgubila u još jednoj ludoj utakmici od Španjolske 4:3, Slovenija je ostala na dva boda. U četvrtfinalu je Nizozemska torpedirala Jugoslaviju 6:1. Jugoslavija se još jednom raspala, ostala je samo Srbija. Koja je kao i Slovenija čekala 24 godine da se ponovo plasira na EURO.

Kopirati
Drag cursor here to close