EURO 2024

VIDEO I Van Basten je u Njemačku 88' došao kao treći napadač

Van Tiggelen za Muhrena, ovaj iz prve šalje loptu na drugu stativu, tamo je Van Basten. Marco hvata volej kao nitko ranije i nitko kasnije. Skoro iz nemoguće pozicije. Ali Marco je ipak bio gimnastičar.
Sport / Nogomet | 14. 06. 2024. u 12:44 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Poklopilo" se jednostavno tako. U prolascima kroz prošlost Europskih prvenstava, EURO igran 1988. godine u Njemačkoj je došao na red baš danas, kada je Njemačka ponovo domaćin završne smotre najboljih europskih selekcija.

Tada ih bilo samo osam, danas je situacija potpuno drugačija. Prva i za većinu ista asocijacija kada se priča ovo Europskom prvenstvu prije 36 godina jeste Nizozemska i gol Marca van Bastena za sva vremena.

Gol za sva vremena 

Taj volej koji je hvatao, Rinusa Michelsa kako se hvata za glavu, slike su koje se teško zaboravljaju. Međutim, priča o Marcu van Bastenu na ovom prvenstvu jeste završila sretno, lijepo, na najbolji mogući način, ali je početak bio drugačiji.

O ovoj sjajnom napadaču je toliko stvari napisano, da je teško pronaći neku novu rečenicu, neku novu riječ, opisujući njegovu igru. Jednostavno to je bio igrač koji je uvijek znao biti na pravom mjestu u pravom trenutku. "Labud iz Utrechta" koji je maštao kako će jednog dana biti vrhunski gimnastičar je godinama držao nogometnu publiku očaranu, nudeći sa svakim prijemom lopte nešto novo.

I tko zna koliko je mogao još napraviti da ga ozljede jednostavno nisu uništavale. Iz godine u godinu. U Ajax je stigao 1982. godine, u sezoni 1982-83 postigao je devet golova u 20 ligaških utakmica, pa je Ajax odlučio da proda napadača Wima Kiefta.

Bio je tek treći izbor Michelsa

Naredne četiri sezone, niti jednom nije bio na manje od 25 golova, s Ajaxom je uzeo Kup Kupova, prije nego što će otići u Milan za mizernih 875.000 funti, što je razbjesnilo Cruyffa. U Milanu je krenuo odlično, ali je vrlo brzo došla prva ozljeda. Vratio se u proljeće i osvojio naslov prvaka. Bio je spreman za veliku predstavu, na velikoj sceni. Međutim, jedno vrijeme ga nije bilo u reprezentaciji, Michels je već posložio selekciju u kojoj su ispred Marca na mjestu klasičnog centarfora bili Wim Kieft i Johnny Bosman. Wim je bio prvak Europe sa PSV-om, Bosman je igrao odlično za Ajax. Ni sam Marco se nije previše bunio:

"Bosman je odigrao nekoliko utakmica i dobro je prošao, tako da nije bilo razloga za promjenu. Nikad ne mijenjaj pobjednički tim... i Nizozemska Je pobjeđivala".

Zadužio dres s brojem 12

Bosman je službeno u Njemačkoj bio devetka, Kieft je dobio kultni broj 14, dok je van Bastenu pripao broj 12. Naravno, u prvoj utakmici protiv Sovjetskog Saveza, Marco je počeo na klupi. Ušao je četiri minute nakon što je Vasiliy Rats zabio gol, ispostavit će se jedini na utakmici. Drugu utakmicu su Nizozemci igrali protiv Engleske. Žestoko je bilo tog dana u Düsseldorfu. Neredi su trajali skoro tri sata, u sukobu su bile tri strane. Englezi, Nizozemci i lokalnih neonacisti.

Počelo od Engleza

Na terenu su kod 0:0 Gary Lineker i Glenn Hoddle po jednom pogodili istu stativu, dok je Van Basten krenuo kreirati svoj hat trick u završnici prvog djela. Uništio je tada još uvijek mladog Tonyja Adamsa, Englesku torpedirao. Ta tri gola su promijenila njegovu sezonu i karijeru.

Video: Nizozemska - Engleska 

Bosman i Kieft su ostali na klupi, protiv Irske, ali kako sve nije išlo kako su Nizozemci planirali, obojica su ušla u igru i Van Basten je ostao na terenu. Osam minuta prije kraja Kieft je pogodio glavom za prolaz Nizozemske u polufinale.

Video: Nizozemska - Irska 

Zapadna Njemačka i Volksparkstadion. Nizozemci su dobili bitku na tribinama, bili su u većini iako su zvanično dobili 6.000 ulaznica. Minutu prije kraja kod rezultata 1:1, Jan Wouters daje sjajnu loptu u prostor, Marco je znao što i kako treba nešto uraditi u pravom trenutku. Dodao je malo i svoje gimnastike. Kohler je nemoćan, Immela lopta prolazi. Osveta je servirana, Nizozemska je u finalu.

Video: Nizozemska - Zapadna Njemačka 

Tamo opet Sovjetski Savez. Ali ova Nizozemska je bila potpuno drugačija.

Trenutak magije

Gullit je osigurao prednost na poluvremenu, trenutak magije, nevjerojatne čarolije je došao u 54. minuti. Van Tiggelen za Muhrena, ovaj iz prve šalje loptu na drugu stativu, tamo je Van Basten. Ovaj hvata volej kao nitko do tada i nitko kasnije. Skoro iz nemoguće pozicije. Ali Marco je ipak bio gimnastičar. Suigrači će i danas reći kako je to bilo nemoguće, kako je lopta bila previsoka, kako je bilo ovo ili ono.

"Bio sam umoran. Razmišljao sam da li da loptu primim, pa krenem u dribling ili da riskiram i šutiram odmah. Izabrao sam ovog drugo. Bio je to fantastičan osjećaj. U prvom trenutku nisam ni shvatio što sam napravio, pogledajte mogu reakciju".

Video: Nizozemska - Sovjetski Savez 

Došao je kao treći napadač, do kraja turnira je postigao pet golova. Karijeru je završio puno ranije nego što su mnogi veliki igrači. Sve do kraja 1992. godine, Marco je bio najbolji napadač na svijetu. Tri Zlatne lopte, dvije titule prvaka Europe s Milanom, dvije titule u Italiji. Onda je došao kraj 1992. godine, operacija skočnog zgloba. Kirurg koji ga je operirao je uništio karijeru Marca van Bastena. Kirurg i liječnici koji su ga liječili. S 28 godina je igrački bio gotov.

Kopirati
Drag cursor here to close