Forenzika

Završena analiza travnjaka u Vrapčićima: Teren nije posut ničim

Analiza, koja je predana Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije je pokazala kako nije utvrđeno prisustvo bilo kakvih kemijskih sredstava…
Sport / Nogomet | 13. 06. 2024. u 10:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ispitivanom uzorku travnjaka s nogometnog stadiona Arena Rođeni u Mostaru nisu pronađene agresivne kemijske tvari, zapaljive tekućine kao ni kemijski spojevi koji se koriste za uništavanje korova.

Rezultat je to analize koju je izvršio Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja – odjela za kemijsko toksikološka i fizikalna ispitivanja, istraživanja i vještačenja Federalne uprave policije.

Analiza u Tužiteljstvu

Analiza, koja je predana Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije je pokazala i kako nije utvrđeno prisustvo bilo kakvih kemijskih sredstava koja bi mogla prouzrokovati oštećenje travnjaka.

Početkom svibnja iz mostarskog kluba Velež objavljeno je kako je travnjak na stadionu oštećen uz pomoć dronova te da je po travi posuta kiselina i da su na teren bačene baklje.

Predsjednik FK Velež, Senad Kevelj, tom prilikom rekao je kako je ''dron kružio iznad stadiona u poslijepodnevnim satima''.

''Ljudi koji osiguravaju stadion su mi rekli da je teren posut tečnošću od koje je trava požutjela i to izgleda sve lošije kako vrijeme odmiče'', rekao je Kevelj navodeći kako će zbog toga teren biti neupotrebljiv neko vrijeme. No, inspekcija Nogometnog saveza BiH je, nakon što je obišla teren, utvrdila da travnjak nije pretrpio značajnija oštećenja pa je FK Velež igrao utakmice na svojem terenu.

Neodgovorni pojedinci

Sve je prijavljeno policiji a sve je potom povezano s navijačkim obračunima a u sve se, po našem običaju, uključila politika koja je iskoristila priliku za dizanje travnate priče na višu razinu.

Nakon posjete ministara stadionu, Kevelj je rekao kako se nada da će počinitelji biti uhvaćeni.

''Nadam se da će organi reda, organi države, koji se bave ovim poslom, tu svakako mislim na policiju i sistem, odraditi svoj dio posla i da će neodgovorni pojedinci za neodgovorno ponašanje biti uhvaćeni'', rekao je tada Kevelj.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a, Marijo Marić, rekao je za Bljesak.info kako je kaos koji je napravljen u medijskom prostoru gotovo nepopravljiv.

''Žalosti me što imam dojam da službeni rezultati neće pokolebati kreatore narušavanja sigurnosnog stanja u gradu i županiji, a odgovorno tvrdim da izolirani incidenti ne stvaraju taj problem, nego da stvaraju osobe bez trunka osjećaja za odgovornost prema stanovništvu kojem bi morali služiti, a ne trovati ga i ugrožavati nepotrebnim, neargumentiranim i, u konačnici, opasnim stvaranjem i stalnim podgrijavanjem međunacionalnih tenzija, bez osnove i stvarnog pokrića'', rekao je za Bljesak.info Marić koji je odmah nakon prijave poručio kako se ''sve vrlo rano pripisuje, uvjetno rečeno, drugoj strani''.

Uobičajene fleke

''Ja se ne stavljam ni na čiju stranu, ali rano se ide s tim'', rekao je tada Marić.

Nakon vijesti o oštećenju travnjaka, kontaktirali smo i stručnjake koji se bave održavanjem nogometnih travnjaka.

"Uvidom u fotografije koje ste nam poslali mislimo da nije nikakva kiselina oštetila travnjak. Više izgleda kao da su igrači istrčavali najčešće na tom mjestu ili radili vježbe promjene pravca pa tako oštetili (ako se to može nazvati oštećenjem) travnjak. Uostalom, to su uobičajene 'fleke' uzrokovane kopačkama", kazao je za Bljesak.info Antonijo Vidaković, direktor tvrtke Travnjak Horti-Sport, koji se bave održavanjem i sanacijom nogometnih igrališta u Hrvatskoj.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close