3 lipnja

Danas je svjetski dan bicikla, i zato pazimo na naše bicikliste

Pokazalo se primjerice kako hodanje 30 minuta ili vožnja bicikla 20 minuta većinu dana u tjednu smanjuje rizik od smrtnosti za najmanje 10 %.
Sport / Ostali sportovi | 03. 06. 2024. u 15:10 S. G. Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan bicikla, koji se obilježava danas, usvojen je 2018. godine rezolucijom Opće skupštine UN-a, koja je prepoznala bicikl kao ”jednostavno, cjenovno pristupačno, pouzdano i ekološki prihvatljivo održivo prijevozno sredstvo kojim se potiče upravljanje okolišem i zdravljem”.

Bicikli najzdravije prijevozno sredstvo

Mnoga su istraživanja posebno proučavala utjecaj hodanja i vožnje biciklom.

Pokazalo se primjerice kako hodanje 30 minuta ili vožnja bicikla 20 minuta većinu dana u tjednu smanjuje rizik od smrtnosti za najmanje 10 %.

Također aktivno putovanje na posao povezano je s oko 10 %-tnim smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i 30 %-tnim smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2. Ono što se posebno može istaknuti jeste i podatak kako je smrtnost povezana s rakom čak 30 % niža među biciklistima.

Bicikliranje također može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja jer snizuje razinu stresa i opušta.

A kakvo je stanje s biciklistima i bicikliranjem u gradu Mostaru. Je li prometna kultura na razini i što bi se moglo uraditi kako bi stanje po mostarske bicikliste bilo bolje.

U jednoj izjavi za bljesak info predsjednik Biciklističkog kluba (BK) Mostar Toni Zorić kazao je: ''Uvijek ima izuzetaka, naravno, ali generalno ne možemo se požaliti na ponašanje vozača na prometnicama.

Osobno jako puno vremena provedem na prometnicama vozeći bicikl i nemam neka pretjerano loša iskustva, no dodajem kako uvijek ima iznimki'. Istaknuo je i to kako su i biciklisti iz drugih zemalja pozitivno iznenađeni ponašanjem ostalih sudionika u prometu prema biciklistima u Mostaru.

Nekoliko stotina metara biciklističke staze

Biciklisti u gradskom središtu Mostara nemaju mnogo prostora za sebe, jer urbani dio grada posjeduje tek nekoliko stotina metara biciklističke staze, ali je dodao i kako je zadovoljan budućim naporima Gradske uprave po tom pitanju.

Video: SPORT CENTAR EP.18 // TONI ZORIĆ

Grad Mostar je 2023. dobio i sustav javnih bicikala. Tom prilikom je Zorić izrazio zabrinutost zbog  biciklističkih staza i sigurnosti kretanja po prometnicama.

Trenutno u Mostaru imamo biciklističku stazu od Rondoa do galerije Aluminij što je nekih par stotina metara, te onu na sjevernom izlazi iz grada u dužini od 2 km'', kazao je za Bljesak. info Toni Zorić predsjednik Udruge Herzegovina Bike.

Te staze nisu uvezane, kazao je tom prilikom Zorić, napominjući kako je dolazak do njih moguć samo trotoarom ili gradskim prometnicama, što u konačnici znači da je staza beskorisna jer je siguran dolazak do nje onemogućen, a i u trenutku kada dođete do nje, ona nigdje ne vodi.

Današnji dan svakako je podsjetnik svim sudionicima u prometu da povedu brigu o biciklistima, koji su uz pješake najosjetljivija karika u prometu i izloženi su smrtnoj opasnosti zbog nesavjesnih vozača i mnogih opasnih situacija u kojima se svakodnevno mogu naći.

Stoga, poželimo svim našim biciklistima sretan današnji dan i obilje atraktivnih staza u budućnosti kojim će mirno i bez brige za vlastitu sigurnost moći uživati na svojim dvokotačnim ljubimcima.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close