Svjetski a naš

FOTO | Čapljinac sudio polufinale Svjetskog prvenstva u odbojci

Jakiša je dobio povjerenje Sudačke komisije FIVB-a (Svjetska odbojkaška federacija) da sudi polufinale na Svjetskom U17 prvenstvu za odbojkaše.
Sport / Ostali sportovi | 04. 09. 2024. u 16:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni odbojkaški sudac iz Čapljine Zdravko Jakiša dobio je prošlog tjedna jedno od najvećih priznanja u sudačkoj karijeri.

On je, naime, dobio povjerenje Sudačke komisije FIVB-a (Svjetska odbojkaška federacija) da sudi polufinale na Svjetskom U17 prvenstvu za odbojkaše.

Jakiša je tako na smotri najboljih reprezentacija svijeta sudio polufinale u kojemu su se sastali Italija i Kineski Taipei. Italija je slavila sa 3:0.

Dan prije mladi čapljinski djelitelj pravde sudio je i utakmicu četvrtfinala u kojemu su se sastali Egipat i Argentina. U odličnoj utakmici Argentina je slavila sa 3:2.

Foto: FIVB / Zdravko Jakiša

Uz ove dvije utakmice na turniru koji je trajao sedam dana, Jakiša je bio nominiran na još 4 utakmice.

Inače, Svjetsko prvenstvo za odbojkaše za uzrast U17 održano je po prvi put u povijesti, a sudilo ga je 26 sudaca sa svih kontinenata. Jakiša je, uz još 6 kolega, na navedenom prvenstvu predstavljao Europu, odnosno Europsku odbojkašku konfederaciju (CEV).

Uz navedeno prvenstvo održan je i Kurs za međunarodne suce, čiji je cilj bio selektirati najbolje od najboljih sa svih kontinenata. Radi se o projektu Komisije za suđenje i pravila igre FIVB-a koja na ovaj način pravi mentorski program za mlade i talentirane suce za koje smatra da mogu suditi utakmice najvišeg ranga na svijetu.

Foto: FIVB / Kurs za međunarodne suce

Upravo iz tih razloga predavači i mentori bili su ljudi sa više od 50 godina iskustva u odbojci i suđenju - Guillermo Paredes (predsjednik FIVB sudačke komisije) te članovi Komisije Frans Loderus, Sandy Steel i Guy Bradbury, svi odreda elitni odbojkaški suci svog vremena.

Kurs je održan kroz 4 dana teorijskih predavanja i testiranja te 7 dana suđenja utakmica na Svjetskom prvenstvu, a FIVB je na svojim stranicama objavio kako su svi suci, među njima i Jakiša, uspješno položili sve testove te dobili status FIVB sudaca u C kategoriji.

Foto: FIVB / Čapljinac sa svjetskim sucima

Mladi čapljinski arbitar svojim je nastupom na pozitivan način predstavio ne samo europski kontinent koji ga je delegirao za ovo natjecanje, nego i državu Bosnu i Hercegovinu, Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine te svoj matični Odbojkaški savez Federacije Bosne i Hercegovine.

Jakiša se suđenjem bavi dugi niz godina, a vrijedi istaknuti kako Premijer ligu Bosne i Hercegovine sudi već 15 godina te kako je status međunarodnog odbojkaškog suca stekao 2017. godine te je jedan od mlađih međunarodnih odbojkaških sudaca u Europi i svijetu. Trenutno obavlja i dužnost predsjednika Komisije za sudačka pitanja u Odbojkaškom savezu BiH.

Foto: FIVB / Čapljinac Zdravko Jakiša 
Kopirati
Drag cursor here to close