Teški uvjeti u Kataru

Jedan odustao zbog iscrpljenosti, drugi povraćao za vrijeme utrke

Vozač Alpinea je pojasnio što se dešavalo, čak je morao povratiti za vrijeme utrke, dok se nalazio u kokpitu bolida.
Sport / Ostali sportovi | 09. 10. 2023. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvjeti koji su vladali na stazi Losail bili su poprilično teški za vozače Formule 1, možda i najteži ove sezone. Iako se vozila noćna utrka. Međutim, temperatura zraka je bila izuzetno visoka, nešto viša od 30 stupnjeva što je ostavilo traga na pojedinim vozačima.

Čak se to moglo primijetiti tijekom utrke. Tako je Logan Sargeant 15 krugova prije kraja utrke odustao. Vozač Williamsa se putem radio veze požalio kako se ne osjeća dobro, a mehaničari su mu pomogli pri izlasku iz bolida jer nije imao dovoljno snage to učiniti sam, kao što to obično radi.

Nešto slično je prošao Esteban Ocon koji je opet za razliku od vozača Williamsa uspio odvesti utrku do kraja, zauzeti na kraju sedmo mjesto. Vozač Alpinea je pojasnio što se dešavalo, čak je morao povratiti za vrijeme utrke, dok se nalazio u kokpitu bolida.

"Nikad u životu nisam ovako teško osvojio bodove. Nije mi bilo dobro u 15. krugu, dva kruga sam povraćao unutar kokpita. Onda sam rekao: 'Sr***e, ovo će biti duga utrka. Pokušavao sam se smiriti, htio sam se podsjetiti kako je mentalna snaga u ovom sportu najvažniji dio tijela, uspio sam staviti situaciju pod kontrolu i dovršiti utrku. Ali iskreno, nisam očekivao da će ona biti tako teška. Obično mogu voziti dvije utrke, čak i u Singapuru. Moji mišići to mogu izdržati, imam kondiciju, ali ovu je utrku bilo 80 stupnjeva u kokpitu", objasnio je Ocon.

Mercedesov George Russell je u 51. krugu izvadio ruke iz kokpita dok je vozio više od 300 kilometara na sat na ravnici, a kompletno je podignuo vizor na svojoj kacigi dok je ulazio u boks.

"Ovo je uvjerljivo najnapornija utrka koju sam odvozio. Osjećao sam kako sam blizu gubitku svijesti tijekom utrke, nikad prije nisam doživio nešto tako. Ne želite gubiti svijest dok vozite 320 kilometara na sat po ravnici, a tako sam se ja osjećao. Da je bilo išta toplije, mislim da bih se povukao iz utrke jer bi mi tijelo odustalo. Morao sam tražiti riječi ohrabrenja od mojeg inženjera, često treniram pod visokim temperaturama u sauni kako bih istrenirao tijelo do samih granica, tako je nekako bilo na utrci. Otvarao sam vizor cijelu utrku, zrak je bio vruć, ali bolje to nego da uopće nemam zraka", istakao je Russell.

Pogledajte kako su izgledali vozači po završetku utrke

Video: Vozači nakon utrke 

Kopirati
Drag cursor here to close