Pripreme Bez Smisla?

Prvakinja napuštena 3 dana pred Svjetskim prvenstvom: Hoće li Lamija Zimonjić otići u Budimpeštu?

Lamija Zimonjić, prvakinja Balkana, tri dana pred Svjetsko prvenstvo bez financijske podrške za odlazak u Budimpeštu.
Sport / Ostali sportovi | 20. 08. 2024. u 12:42 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lamija Zimonjić, nositeljica crnog pojasa 2. DAN u Taekwodou i prvakinja Balkana u kik boksu, za 3 dana, kao član reprezentacije, trebala je krenuti u Budimpeštu kako bi predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kik boks prvenstvu.

Cijeli ljetni raspust se posvetila intenzivnim pripremama, svaki dan trenira dva puta dnevno, a na pripremama reprezentacije u Bihaću trenirali su tri puta dnevno.

"Nisam imala ni dana odmora, uveče slomljena i smorena a ujutro opet puna snage, elana i iščekivanja, nogu punih krvavih žuljeva ali  sretna, presretna, svim srcem sam se radovala što ću predstavljati našu državu na Svjetskom prvenstvu, ponosna, do zadnjeg dana sam se nadala da će se kao i za ostale natjecatelje i za mene naći financijska sredstva, ni u jednom momentu nisam pomislila da će moj odlazak na kraju biti upitan", kaže Lamija.

Više od dva mjeseca, od kako je postala prvakinja Balkana i time osigurala predstavljanje naše države na Svjetskom prvenstvu, obzirom da reprezentacija nije u mogućnosti platiti isto, Lamija i njezin tim šalje molbe za financijsku pomoć nadležnim institucijama.

Osim kluba, koji je dao 800KM koliko su imali, našu reprezentativku apsolutno nitko nije financijski podržao. Troškovi su oko 2000KM. Za nadležne sitnica, za klub i natjecateljicu veliki iznos.

Nije dobila ni nagradu za osvojeno prvo mjesto na Balkanskom prvenstvu uz obrazloženje da je proračun ograničen i da nemaju za sve natjecatelje. Po kojem se to kriteriju odlučuje o raspodjeli sredstava za natjecatelje ako ispunjavaju iste uvjete, pita se Nadina Zimonjić?!   

Lamija je odlična učenica i perspektivna sportašica koja trenira dva sporta u isto vrijeme. Svi pričaju o tome kako mlade nade i talente treba zadržati u BiH a nitko na vlasti to u ova dva mjeseca nije dokazao. Svi kojima su se obraćali uradili su upravo suprotno, pokazali koliko su im uspješni mladi talenti nebitni.

"Šta ja kao perspektivna sportašica imam od toga što sam se svega odrekla kako bih se maksimalno spremila da u najboljem svjetlu predstavljam svoju državu na Svjetskom prvenstvu a onda na isto ne mogu otići? Za šta smo svoje vrijeme i trud dali moji treneri, ja i svi oni koji su sudjelovali u mojim pripremama, kakva poruka se šalje mladima", pita se Lamija.

U drugim državama plaćaju i nagrađuju svoje perspektivne sportaše, a u našoj tri dana pred polazak na Svjetsko prvenstvo odlazak naše predstavnice i dalje je upitan.

Jesmo li dotaknuli dno da se prilika da predstavimo državu na tako važnom događaju kao što je Svjetsko prvenstvo izjednačava sa nulom? Je li to prava slika naše države? Ovaj problem široko oslikava nebrigu nadležnih prema mladim perspektivnim sportašima, usprkos njihovim stalnim obećanjima o podršci.

Dok se jednima plaćaju luksuzni troškovi, drugima se nema ni za osnovne, navodi Nadina Zimonjić.

Kopirati
Drag cursor here to close