Feđini specijali

Power Taylor čovjek sa zlatnom rukom

Feđini Specijali
Sport / Ostali sportovi | 21. 12. 2021. u 00:31 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva polovina devedesetih godina na naše prostore donosi nešto što se zove dance glazba. Debi album grupe Snap  "World Power" je bio tih godina pravo čudo u svijetu muzike, jer je prodan u više 7 milijuna primjeraka i jedan je od najuspješnijih dance albuma svih vremena. Poseban štih ovoj družini dala je i njihova pjevačica svakako najpopularnija, Penny Ford. Pjesmu "The Power" vjerojatno svi znate.

Video: SNAP! - The Power (Official Video)

S izlaskom ovog hita, na sceni se pojavio i jedan čovjek imena Phil Taylor. Koji će kroz godine postati jedan od najboljih igrača pikada svih vremena. I koji je u svijetu ovog sporta poznat baš pod nadimkom "The Power". Nadimkom koji je uzeo na nagovor producenta Sky Sportsa Peter Judgea.

Jednostavno je u trenutku razgovora s Peterom naišao na neku kutiju na kojoj je pisalo Snap - The Power. Phil je izabrao ovaj drugi dio i od tog trenutka do kraja njegove karijere, koja je trajala trideset godina, uz njegov izlazak koristio je taktove upravo te pjesme. I nije da nije izgledalo efektno, pa i danas kada se pogleda toliko godina poslije.

Željezarija, keramičke drške za WC papir 

I opet ovo je jedan od onih priča u kojoj je glavni akter imao teško djetinjstvo, koji je odrastao u siromaštvu, ali ono baš u siromaštvu. Otac je bio zidar, majka nije bila zaposlena i najveća preokupacija Philovih roditelja bila je kako stvoriti one osnovne uvjete za život, da samo imaju struju i vodu. Živjeli su u jednom stanu u kojem vode nije bilo, dok su struju nekako krali od susjeda provlačeći poneki kabl iz njihovih toplih domova. Jedina zanimacija koju je imao u stanu, bile su strelice pikada kojeg je Phil često igrao sa svojim ocem. I uglavnom ga je pobjeđivao.

Međutim, kako je rastao, morao je i Phil početi raditi, zarađivati pa se zaposlio u jednoj željezariji. Kasnije je počeo raditi neke vrste keramičkih drški za WC papir te četki za čišćenje što je bilo dovoljno za otprilike 60 eura tjedno. Za pikado je imao slobodno vrijeme, onako u baru, ali nije to bilo ništa ozbiljno.

Pikado će nekako preuzimati ulogu prioriteta s vremenom, od trenutka kada se sa suprugom Yvonne preselio u susjedstvo Erica Bristowa najvećeg ili jednog od najvećih u ovom sportu svih vremena. Yvonne je suprugu za jedan rođendan kupila strelice, on se počeo družiti u baru s Ericom i nekako sve više trenirati pikado.

Učio je od najvećeg

Na kraju mu je Eric posudio neke novce, ne baš male, 10.000 funti za nastup na jednom profi turniru. Uspon Taylora počinje polako, od turnira 1988. godine, prvog kojeg je osvojio, dok je dvije godine kasnije u finalu Svjetskog kao igrač koji je tada bio u naletu, bez većih problema pobijedio sa 6:1 u setovima, baš Bristowa.

"Bio sam nadobudan, agresivan igrač, baš kao i Eric. On me naučio kako mentalno zlostavljati protivnike i ne pokazivati strah. Bio mi je poput brata" rekao je Taylor jednom prilikom.

Video: Phil Taylor v Eric Bristow - 1990 Embassy Darts - Final Leg

Do 1995. godine, Taylor je prvo s ostalim prijateljima, igračima osnovao Svjetsku pikado organizaciju (WDO), koja je kasnije preimenovana u Professional Darts Corporation (PDC), po čemu je poznata i danas. Kada je Britanska pikado organizacija Tayloru i društvu zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu, oni su osnovali svoje koje se i danas zove World Darts Championship.

Upravo tada počinje vladavina tetoviranog lika iz Stokea koja će potrajati ustvari do njegovog povlačenja. Kada ga je šokirao električar, debitant Rob Cross. Do tog trenutka, tog finala Svjetskog, Power Taylor je od 2006. uzeo 11 naslova od mogućih 12 dok će od 2007. do 2018. dodao još tri trofeja svjetskog prvaka. Naravno kada " lova počne kapati" rijetki ostaju imuni ne neke druge stvari koje vas lako mogu izbaciti iz cipela. Ni Phil nije ostao.

Optužen za napastvovanje, samoubojstvo opcija

Nakon jednog nastupa u Škotskoj 1999. godine, završio je u društvu nekih mladih djevojaka koje će ga kasnije optužiti za silovanje, odnosno napastovanje. Iako je tvrdio na sudu kako " nije takav tip, kako ima obitelj, suprugu, četvero djece". Proglašen je krivim, supruga ga je skoro ostavila, ostao je bez odličja Člana Reda Britanskog Carstva (MBE) koje mu je trebalo biti dodijeljeno te godine. Na kraju je skoro izvršio samoubojstvo.

"Sramota je bila velika, ogromna, razmišljao sam o tome da odem u garažu i to napravim. Bilo mi je teško".

Osim 16 naslova svjetskog prvaka, Taylor je osvojio je gomilu malih i velikih turnira, te postavio veliki broj rekorda, među kojima se izdvajaju onaj za najbolji prosjek tri strelice u karijeri (101.28), najbolji prosjek tri strelice u godini (104.73) i najbolji prosjek tri strelice na jednom turniru (111.54). Oni koji se bave pikadom znaju o čemu se radi.

Video: TRIBUTE TO PHIL TAYLOR - ALL 16 WORLD TITLES COMPILATION

Posljednji naslov, 16-ti posvetio je preminulom prijatelju i komentatoru Sidu Waddellu (BBC i SKY Sport).

"Sid je za mene velika ličnost. Bio je moj veliki obožavalac. Volio sam ga", kaže Taylor. Nakon pogotka od 180 poena u odlučujućoj fazi finalnog susreta, 2.500 navijača u Alexandra Palace je počelo skandirati: "Sid Waddell". "Kada sam to čuo, podigao sam glavu, pogledao gore i u sebi rekao da mi je on pomogao u ovom veoma važnom pogotku", kaže Taylor.

I danas čuva broj učitelja

Godinu dana poslije Phil je izgubio naslov Svjetskog prvaka, ali i svog najvećeg prijatelja, uzora, Erica Bristowa.  I danas nakon tri godine će reći:

"Eric mi nedostaje, cijelo vrijeme. Još uvijek imam njegov broj pohranjen u mom telefonu. Ponekad pomislim da ga nazovem da vidim da li se javlja, grozno je. Postoji mala barijera u mojoj glavi, mislim da nije otišao. Bio je tako veliki lik" reći će Phil. Koji se povukao baš te 2018. godine. Razgovarao je sa svojim prijateljem, dobrim, inače ocem Robbieja Williamsa.

"Pitao sam ga kako ću znati kada se trebam umiroviti, a on mi je na to odgovorio: "Znat ćeš. Jedno jutro ćeš se probuditi i jednostavno znati da je to, to ti je dosta", prisjeća se Taylor. Kojeg bismo naredne godine mogli gledati na Svjetskom prvenstvu veterana ili kako hoćete seniora.

Zajedno u društvu 14 bivših svjetskih prvaka, uključujući Martina 'Wolfieja' Adamsa, Andyja 'The Vikinga' Fordhama, Johna Lowea, Boba Andersona, Richieja Burnetta, Keitha Delera, Dennisa Priestleya, Johna Parta i Lesa Wallacea. Navodno su već 22 igrača unutra, čekaju se još dvojica. Pobjednik bi trebao zaraditi 25.000 funti. Mjesto radnje World Seniors Darts Championshipa bi trebao biti Circus Tavern, mjesto na kojem se igrao PDC World Championship od 1994. do 2007. godine.

Video: Phil "The Power" Taylor

To će biti prilika da se mlađe generaciji podsjete na velike prvake, prije svega baš na "Powera" Taylora, čovjeka koji je imao ogroman utjecaj na razvoj ovog sporta. Nadolazeći igrači imaju na čemu da zahvale Philu Tayloru. Od kvaliteta promocije do standarda igre, sponzorskih ugovora do ogromnih nagrada. Jednostavnom naslijeđe Phila Taylora može se vidjeti u svakom aspektu pikada kao sporta.

Video: There’s only one Phil Taylor - LIVE at Alexandra Palace

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close