Aeromodelarstvo

Srbi najuspješniji aviomodelari na Mostarskom blatu

Srbi trijumfirali u svim kategorijama na 60. Mostar kupu u aeromodelarstvu, dokazavši dominaciju u međunarodnom natjecanju s 60 natjecatelja iz 12 zemalja.
Sport / Ostali sportovi | 02. 09. 2024. u 11:25 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog je vikenda u Mostaru, na području Mostarskog blata održan 60. Mostar kup, međunarodno natjecanju u aeromodelarstvu u organizaciji Aerokluba Mostar. U sve tri kategorije pobijedili su natjecatelji iz Srbije.

U kategoriji F1A najbolji je bio Radoje Blagojević, dok su drugi i treći Elmin Kerkez iz BiH i Andrija Pešić isto iz Srbije.

U kategoriji F1B najbolji je bio Bojan Gostojić (SRB), drugi je Ismet Yurtseven (TUR), a treći Slađana Tomašević (SRB).

U kategoriji F1C najbolji je bio Dragan Lakić (SRB), drugi i treći su bili Mađari Balasz Bauer i Soma Bauer.

Foto: Bljesak.info / Odlična organizacija natjecanja

Vrijedno je spomenuti i natjecanje F1A Junior u kojemu je pobjedu odnio mladi Luka Najdoski iz Makedonije, dok je drugi bio Srđan Vranješ iz BiH, a kao treći je bio Dino Najdoski iz Makedonije.

Na natjecanju je sudjelovalo oko 60 natjecatelja iz 12 zemalja, Norveška, Makedonija, Srbija, Hrvatska, Austrija, Turska, Bugarska … Natjecanje je počelo u subotu, ali je uslijed jakog vjetra fly off održan tek u nedjelju ujutro. Vjetar je stvarao probleme natjecateljima tako da su maksimumi za letove smanjeni na 2 minute za 3., 4, i 5. turnus.

42. memorijal "Izet Kurtalić"

U nedjelju je natjecanje nastavljeno u organizaciji Aerokluba "Izet Kurtalić" iz Visokog koji je organizirao tradicionalni 42. memorijal u aeromodelarstvu "Izet Kurtalić".

U kategoriji F1A najbolji je bio Slavko Savić iz Srbije, drugi je bio Cetin Kargin iz Turske, a treći Rudolf Holzleitner iz Austrije.

U kategoriji F1B najbolji je bio Larsen Dag Edvard iz Norveške, iza njega se na drugo mjesto plasirao Bojan Gostojić iz Srbije, a na trećem mjestu je bio Predrag Šarkinović iz BiH.

U kategoriji F1C pobjedu je odnio Balázs Bauer iz Mađarske, drugi je bio Dragan Lakić iz Srbije, a treći Darko Raić također iz Srbije.

U kategoriji F1A Junior pobjedu je odnio Srđan Vranješ iz BiH, drugi je bio Luka Najdoski (MKD), a treći Vedran Kosić (BiH).

Foto: Bljesak.info / Natjecanje je u nedjelju održano bez vjetra
Foto: Bljesak.info / Sabrija Limo, tajnik Aerokluba IZET KURTALIĆ - Visoko

Aeromodelarstvo

Aeromodelarstvo je tehnički sport koji se bavi izradom i upravljanjem malim letjelicama - modelima aviona koji su jedinstveno napravljeni prema pravilima o gramaži, dimenzijama, materijalima i drugim tehničkim specifikacijama.

Natjecatelji se ističu u različitim disciplinama, pri čemu se pobjednik odlučuje na osnovu vremenske dužine letenja modela. Natjecanja u Mostaru su dio Svjetskog kupa, serije međunarodnih natjecanja koja se organiziraju širom svijeta i okupljaju najbolje aeromodelare.

U Mostaru se natjecalo u tri osnovne discipline: F1A, F1B, i F1C. Svaka disciplina ima specifična pravila i zahtijeva izuzetnu vještinu i preciznost.

Foto: Bljesak.info / Pehari čekaju pobjednike
Foto: Bljesak.info / Dva dana odličnog sportskog natjecanja i prijateljskog druženja na Mostarskom blatu
Foto: Bljesak.info / Zbrajanje rezultata i jedna od nagrada zanimljivog izgleda
Foto: Bljesak.info / Robert Martinović, jedan od organizatora 60. Mostar kupa
Foto: Bljesak.info / Uručivanje nagrada pobjednicima
Kopirati
Drag cursor here to close