Skandal

Svjetska antidopinška agencija optužila Amerikance

Navodno je riječ o troje sportaša koji su "ozbiljno prekršili antidopinška pravila", ali su se godinama natjecali bez da su njihovi prekršaji objavljeni ili sankcionirani.
Sport / Ostali sportovi | 09. 08. 2024. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska antidopinška agencija (WADA) optužila je Američku antidopinšku agenciju (USADA) da je svojim sportašima koji su prekršili antidopinška pravila dopuštala da nastave s natjecanjima i tako im omogućavala da druge uhvate u varanju.

Dok traju Olimpijske igre u Parizu, WADA tvrdi da je USADA prekršila Svjetski antidopinški kodeks i da je koristila sportaše kao "tajne agente" i bez bilo kakve odredbe koja dopušta takvu praksu prema Kodeksu ili vlastitim pravilima USADA-e.

WADA navodi da je upoznata s tri slučaja koja su se dogodila između 2011. i 2014. godine. Navodno je riječ o troje sportaša koji su "ozbiljno prekršili antidopinška pravila", ali su se godinama natjecali bez da su njihovi prekršaji objavljeni ili sankcionirani.

Među ostalim, u jednom od tri slučaja "elitni sportaš, koji se natjecao u olimpijskim kvalifikacijama i međunarodnim događajima u SAD-u", navodno je "priznao da je uzimao steroide i EPO, ali mu je dopušteno da se nastavi natjecati". Njegov slučaj nije objavljen niti su rezultati poništeni, ističe WADA.

Direktor USADA-e tvrdi da je WADA bila svjesna što se događa

Direktor USADA-e Travis Tygart tvrdi da je WADA bila svjesna suradnje sportaša i njihova povratka natjecanju, dodavši kako je povratak jednog natjecatelja bio neophodan za istragu Agencije za suzbijanje droga i FBI-a o trgovini ljudima i drogom.

"Kada USADA i druge antidopinške organizacije dobiju informacije o nedoličnom ponašanju i mogućim kršenjima, ključno je da tražimo istinu na sve načine koji su nam na raspolaganju, a postoji zaštita i za zviždače i za one koji pružaju pomoć", rekao je Tygart, prenosi New York Times.

WADA: Sportašima nije dopušteno natjecati se nakon što su kršili antidopinška pravila

WADA je priznala da postoji odredba u Kodeksu koja dopušta sportašima uhvaćenim u varanju, a koji pružaju "znatnu pomoć", da se žale na smanjenje kazne koju dobiju. No Svjetska antidopinška agencija napominje da sportašima nije dopušteno natjecati se nakon što su proglašeni krivima za kršenje antidopinških pravila kako bi pokušali prikupiti dokaze protiv drugih.

Tygart je, pak, u izjavi za Reuters poručio da je korištenje "tajnih agenata učinkovit način da se dođe do većih, sistemskih problema".

WADA smatra da je "ironično i licemjerno kada USADA plače zbog sumnje da druge antidopinške organizacije ne poštuju pravila od slova do slova, a godinama nije objavila slučajeve dopinga i dopustila prevarantima da se nastave natjecati".

Tygart: WADA-ino blaćenje USADA-e je odgovor na kritike Amerikanaca zbog slučaja kineskih plivača

WADA nastavlja da su Amerikanci "ugrozili integritet sportskog natjecanja" i da su "očito prekršili pravila". Svjetska antidopinška agencija dodaje: "Suprotno tvrdnjama USADA-e, WADA nije potpisala praksu dopuštanja varalicama da se godinama natječu uz obećanje da će pokušati dobiti inkriminirajuće dokaze protiv drugih".

Tygart misli da je WADA-ino "blaćenje" USADA-e odgovor na to što su Amerikanci kritizirali Svjetsku antidopinšku agenciju. Naime, WADA-ina osuda USADA-e dolazi usred kontroverzi oko globalne agencije zbog njenog vođenja slučaja dopinga koji uključuje 23 kineska plivača koji se pojavio u travnju nakon izvješća New York Timesa i ARD-a.

Kineski plivači bili su pozitivni na zabranjenu supstancu sedam mjeseci prije Olimpijskih igara u Tokiju 2021., ali su izbjegli kaznu te je dio njih osvojio medalje na tim Igrama, piše New York Times. Točnije, dopušteno im je natjecati se nakon što je WADA prihvatila nalaze Kineza koji su sugerirali da su njihovi plivači nesvjesno unijeli zabranjenu tvar kroz hranu koju su jeli u hotelu.

"Brdo dokaza pokazuje da je sustav zakazao, WADA je prihvatila da Kina može raditi prema vlastitim pravilima, a javnost gubi vjeru u olimpijske vrijednosti", rekao je Tygart prošli tjedan.

WADA "nije imala izbora" nego zadržati identitete sportaša tajnima

WADA tvrdi da je odmah 2021., kada je za to saznala, poručila USADA-i da ukine praksu tajnih agenata. No dodaje da "nije imala izbora" nego zadržati identitete sportaša tajnima nakon što je USADA zatražila da to učini iz sigurnosnih razloga.

Tygart je za Reuters rekao da će se USADA suzdržati od ponovne primjene politike tajnih agenata osim ako WADA ne promijeni svoj stav.

Kopirati
Drag cursor here to close