Thea Lafond i Julien Alfred

VIDEO I Kakva večer, idu zlata u Dominikanu i Svetu Luciju

Još jedna mala državica je dočekala svojih pet minuta na ovim igrama. Sprinterica Julien Alfred (23) sa Svete Lucije postala je olimpijska pobjednica na 100 metara.
Sport / Ostali sportovi | 04. 08. 2024. u 00:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključnom se pokazala druga serija finala ženskog troskoka. Thea Lafond je skočila na sjajnih 15.02, Jamajčanka Shanieka Ricketts
se približila na 14.87, dok je Amerikanka Jasmine Moore, najmlađa u ovom društvu s 14.67 metara ostvarila treći skok dana.

Upravo je ova serija. Ništa se do kraja nije promijenilo. Thea Lafond je malenoj karipskoj zemlji, Dominikasnoj Republici osigurala prvo olimpijsko odličje u povijesti.

Video: Thea Lafond

Ricketts je prije tri godine u Tokiju bila četvrta, no u Parizu je ipak osvojila olimpijsko odličje, nakon dva srebra sa svjetskih prvenstava (Doha 2019, Eugene 2022). Kubanke Liadagmis Povea i Leyanis Perez Hernandez su ostale nadomak medalja, četvrta i peta sa 14.64 i 14.62 metara.

Norvežanin Markus Rooth (22) senzacionalni je olimpijski pobjednik u desetoboju. Nakon dva dana natjecanja Rooth je sakupio 8796 bodova, što je novi norveški rekord, te je za 48 bodova nadmašio srebrnog Nijemca Lea Neugebauera (24), odnosno za 85 bodova brončanog Lindona Victora (31) iz Grenade.

Još jedna mala državica je dočekala svojih pet minuta na ovim igrama. Sprinterica Julien Alfred (23) sa Svete Lucije postala je olimpijska pobjednica na 100 metara. Alfred je sjajno startala, napravila veliku prednost u odnosu na konkurenciju te ciljem prošla u vremenu novog nacionalnog rekorda od 10.72 sekunde

Video: Utrka na 100 metara 

Time je Alfred osvojila prvo olimpijsko odličje u povijesti za svoju zemlju od samo 180 tisuća stanovnika, odmah zlatno, i to u prestižnoj atletskoj disciplini. Najveća favoritkinja za zlato uoči natjecanja, Amerikanka Sha'carri Richardson (24), koja ima najbolje vrijeme sezone, osvojila je srebro s 15 stotinki zaostatka za Alfred, dok je broncu osvojila još jedna Amerikanka, Melissa Jefferson s 10.92.

Veliki uspjeh je ostvarila štafeta Nizozemske, na 4x400 metara. Nakon prve tri izmjene u kojima su trčali Eugene Omalla, Lieke Klaver i Isaya Klein Ikkink Nizozemska je bila četvrta s više od 50 metara zaostatka za američkom štafetom.

Bol je prvo prestigla štafetu Belgije i stigla na treće mjesto, potom i štafetu Velike Britanije čime je stigla na drugo mjesto da bi u zadnjih pet metara pretekla i Amerikanku Kaylyn Brown koja nije uspjela oploditi sjajan posao svojih prethodnika Vernona Norwooda, Shamier Little i Brycea Deadmona.

Bol je ciljem prošla u vremenu 3:07.43 minuta što je za samo dvije stotinke sporije od svjetskog rekorda koji je postavila američka štafeta u kvalifikacijama u petak.

SAD je osvojila srebro sa 3:07.74, dok je broncu osvojila štafeta Velike Britanije u sastavu Samuel Reardon, Laviai Nielsen, Alex Haydock-Wilson i Amber Anning.

Kopirati
Drag cursor here to close