Leonel Martínez

Vratio se na Olimpijadu nakon 40 godina

Nakon Los Angelesa, Martínez se posvetio privatnom businessu, osnovao je obitelj. Gotovo tri decenije nakon što se povukao iz sporta, Leonel je odlučio da ponovo slijedi svoj san.
Sport / Ostali sportovi | 01. 08. 2024. u 02:24 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kvalifikacijama je zauzeo 28. mjesto, ali nije bio previše razočaran. On se zove Leonel Martínez i nastupao je kao reprezentativac Venezuele u disciplini trap. U svojoj 60. godini. Ništa toliko neobično, za početak priče. Međutim Martinez se pojavio ponovo na Olimpijskim igrama nakon 40 godina. Prvi put je nastupio u Los Angelesu 1984. godine. Martinez se kvalificirao za Pariz na Panameričkim igrama 2023. u Čileu, osvojivši srebro u muškom trap finalu.

Godine i brojevi nisu važni

Od Martíneza je samo duži period između dva nastupa na Olimpijadi imao Hoketsu Hiroshi iz Japana koji je nastupao u dresuri. On je čekao 44 godine, od Tokija 1964. godine i Pekinga 2008.

Njegov kolega jahač Mario Deslauriers iz Kanade treći je na listi s 33-godišnjim razmakom između Seula 1988. i Tokija 2020. Kad se pojavio u Los Angelesu imao je 20 godine.

"Ja pridajem vrlo malo značaja brojevima. Sada se osjećam bolje nego kada sam imao 20 godina. Sada sam mnogo sigurniji nego kada sam imao 25 godina", pojašnjava Martínez.

Želi ponovo u Los Angeles

Nakon Los Angelesa, Martínez se posvetio privatnom businessu, osnovao je obitelj. Gotovo tri decenije nakon što se povukao iz sporta, Leonel je odlučio da ponovo slijedi svoj san.

"Zašto toliko ljudi nije uspjelo da ostvare svoje snove i ciljeve? To je zato što su lako odustali. Morate istrajati. Što više pokušavate, to ste bliže postizanju tog cilja."

Zanimljivo, Martinez želi nastupati na narednim Olimpijskim igrama u Los Angelesu.

"Idem u teretanu svaki dan. Stalno sam u pokretu. Ne vjerujem u medicinu koja kaže da određene stvari ne mogu da se rade s 40 ili 50 godina. Za mene su godine samo broj. Ovaj sport je svakako 90 % stvar psihologije. Siguran sam da ću za četiri godine biti spreman za Olimpijske igre", poručio je Martinez.

Kopirati
Drag cursor here to close