Još malo atletike za kraj

Za kraj zlata američkih štafeta i peti rezultat svih vremena Emmanuela Wanyonyija

Kenijac Emmanuel Wanyonyi je trenutačno najbrži čovjek na 800 metara. On je slavio u jednoj vrlo zanimljivoj utrci s osobnim rekordom od 1:41.19 minuta, što je peti najbolji rezultat svih vremena na ovoj dionici.
Sport / Ostali sportovi | 11. 08. 2024. u 02:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kenijska atletičarka Faith Kipyegon po treći put zaredom osvojila je naslov olimpijske pobjednice u utrci na 1500 metara, a pritom je na Stade de Franceu postavila i novi olimpijski rekord (3:51.29 minuta) u utrci u kojoj je još šest trkačica postavilo osobne rekorde.

Kipyegon prije mjesec dana na istoj stazi postavila i svjetski rekord (3:49.04), a nitko ju nije uspio ugroziti ni u pohodu na treće olimpijsko zlata.

Do završnih 300 metara se držala u vodećoj skupini, a onda je zasjela na čelo i više nije ispuštala vodstvo. Svoj prijašnji olimpijski rekord iz Tokija (3:53.11) poboljšala je za gotovo dvije sekunde.

No, iza leđa trostruke svjetske prvakinje vođena je velika borba za preostala dva odličja. Do srebra je dotrčala Australka Jessica Hull (3:52.56), a broncu je u posljednjim metrima uspjela osvojiti Britanka Georgia Bell (3:52.61) s novim nacionalnim rekordom, nadmašivši sunarodnjakinju Lauru Muir, koja je u Tokiju prije tri godine bila druga, dok je u Parizu završila na petom mjestu.

Američka atletičarka Masai Russell nova je olimpijska pobjednica na 100 m prepone, a do zlatnog odličja je došla u svom debitantskom nastupu na olimpijskim igrama. Bila je to iznimno izjednačena utrka u kojoj je o odličjima odlučivao foto-finiš.

On je pokazao da je 24-godišnja američka preponašica ciljem prošla u vremenu 12.33 sekunde, stotinku prije Francuskinje Cyrene Samba-Mayele te tri stotinke ispred Portorikanke Jasmine Camacho-Quinn olimpijske pobjednice i rekorderke iz Tokija 2021.

Srebro 23-godišnje francuske atletičarke njeno je drugo odličje s velikih natjecanja, jer je ove godine osvojila naslov europske prvakinje s osobnim rekordom (12.31). I njoj je ovo bio olimpijski debi, iako je bila u Tokiju prije tri godine, ali se nije pojavila na startu zbog ozljede na zagrijavanju.

Kenijac Emmanuel Wanyonyi je trenutačno najbrži čovjek na 800 metara. On je slavio u jednoj vrlo zanimljivoj utrci s osobnim rekordom od 1:41.19 minuta, što je peti najbolji rezultat svih vremena na ovoj dionici.Samo jednu stotinku sporiji od 20-godišnjeg Kenijca u završnom sprintu bio je Kanađanin Marco Arop (1:41.20), koji je sa šestim rezultatom svih vremena te novim rekordom Sjeverne Amerike osvojio srebrnu medalju.Brončanu medalju osvojio je Alžirac Djamel Sedjati sa 1:41.50, što je četiri stotinke sporije od njegovog osobnog rekorda.

Nova olimpijska pobjednica postala je 26-godišnja Japanka Haruka Kitaguchi koja je u prvoj seriji bacila 65.80 m, što je daljina koju nijedna finalistica više nije uspjela premašiti. Tako je aktualna svjetska prvakinja iz Budimpešte tom naslovu dodala i olimpijsko zlato.Do srebrne medalje stigla je Južnoafrikanka Jo-Ane van Dyk sa 63.93 m. Iako je vodila veliku borbu sa Sarom Kolak, Čehinja Nikola Ogrodnikova je na kraju bila treća s 63.68.

Ženska i muška američka štafeta 4x400 metara osvojile su naslove olimpijskih pobjednika, čime su završena atletska natjecanja na Stade de Franceu,

Prvi su to učinili američki atletičari, a štafeta Bocvane je natjerala Christophera Baileyja, Vernona Norwooda, Brycea Deadmona i Raia Benjamina na postavljanje novog olimpijskog rekorda od 2:54.43 minute, koji je za gotovo sekundu bolji od prijašnjeg rekorda američke štafete koja je osvojila zlato na OI 2008. u Pekingu.

Četvorka iz Bocvane je imala samo desetinku lošije vrijeme (2:54.53) od pobjednika i time postavila novi rekord Afrike, dok su broncu osvojili Britanci s novim europskim rekordom (2:55.83).

Američke atletičarke su ostale desetinku od olimpijskog, ali i svjetskog rekorda (3:15.17 minuta), postavljenog još u prošlom stoljeću, na Igrama u Seulu 1988. Postavila ga je štafeta tadašnjeg SSSR-a.

Shamier Little, Sydney McLaughlin-Levrone, Gabrielle Thomas i Alexis Holmes su s novim rekordom Sjeverne Amerike (3:15.27) bile uvjerljive pobjednice.

Femke Bol je Nizozemkama donijela olimpijsko srebro i novi nacionalni rekord (3:19.50), tako što je ponovno u briljantnom finišu prestigla štafete Velike Britanije (3:19.72) i Irske (3:19.90). Irkinje su u tom raspletu ostale bez odličja.

Kopirati
Drag cursor here to close