Međunarodni atletski savez odlučio

Zabranjen nastup transrodnim osobama u ženskim kategorijama

"Kada više informacija bude dostupno, preispitat ćemo svoje stajalište, ali vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici ipak najvažniji", kaže Sebastian Coe.
Sport / Ostali sportovi | 24. 03. 2023. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni atletski savez (World Athletics) zabranio je transrodnim osobama nastup u ženskim kategorijama na međunarodnim natjecanjima. Sebastian Coe, predsjednik Saveza, rekao je kako niti jednom transrodnom sportašu, koji je prošao kroz pubertet kao muškarac, neće biti dozvoljen nastup u natjecanjima za svjetsku rang listu, počevši od 31. ožujka.

"Nećemo zauvijek odbiti tu opciju. Ovakve odluke su uvijek teške, pogotovo u slučaju kada uključuju sukobljene potrebe i prava između različitih skupina. Kada više informacija bude dostupno, preispitat ćemo svoje stajalište, ali vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici ipak najvažniji. Vodit ćemo se znanošću o fizičkim izvedbama i muškoj prednosti, koja će se neizbježno razviti u nadolazećim godinama", pojasnio je Sebastian Coe. Neke LGBTQ udruge već su obznanile svoje razočaranje ovom odlukom i pozivaju se na izvješće časopisa Sports Medicine iz 2017., koje na temelju nekoliko studija tvrdi da transrodne osobe nemaju atletsku prednost nad ostalima i da su zabrane diskriminatorne.

Neke LGBTQ udruge već su obznanile svoje razočaranje ovom odlukom i pozivaju se na izvješće časopisa Sports Medicine iz 2017., koje na temelju nekoliko studija tvrdi da transrodne osobe nemaju atletsku prednost nad ostalima i da su zabrane diskriminatorne.

Prije samo nekoliko dana talijanska paraolimpijka Valentina Petrillo (49) postavila je novi nacionalni rekord u utrci na 200 metara za žene u dvorani. Ovaj pothvat nije odjeknuo Italijom samo zbog njezinih godina, već i zbog toga što se do 2019. godine zvala Fabrizio i čak 11 puta bila prvakinja Italije. Valentina, koja se od 2019. godine identificira kao žena, istrčala je 200 metara za 26,27 sekundi i pomela konkurenciju popravivši vlastiti rekord za skoro sekundu.

Valentina je istaknula da se u atletiku zaljubila gledajući Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine kada je, kao i Fabrizio, imao samo šest godina. Fabrizio se do 14. godine natjecao u atletici sve dok nije izgubio vid zbog Stargardtove bolesti, a sportu se odlučio vratiti 2015. u 41. godini i početi se baviti atletikom za slabovidne.Bio je izrazito dominantan te je čak 11 puta postao prvak Italije, a 2019. je nakon promjene spola najavio da želi nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Kopirati
Drag cursor here to close