Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Bosni i Hercegovini utješni remi, Srbija u drami ostala bez prvenstva

Završilo je 26:26, a najbolji u redovima domaćina bio je Mirko Herceg sa sedam pogodaka, dok je kod gostiju Branquinho pogodio četiri puta.
Sport / Rukomet | 12. 05. 2024. u 20:36 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije se očekivalo puno nakon dvocifrenog poraza od Portugala, ali su rukometaši Bosne i Hercegovine zahvaljujući dobrom drugom poluvremenu uspjeli odigrati neriješeno protiv reprezentacije Portugala.

Bosna i Hercegovina remizirala

Završilo je 26:26, a najbolji u redovima domaćina bio je Mirko Herceg sa sedam pogodaka, dok je kod gostiju Branquinho pogodio četiri puta. Impresivnih 16 obrana gostujućeg vratara bilo je dovoljno spasiti Portugalce poraza.

Nakon uvodnih 15 minuta igralo se u egalu, a posljednjih deset minuta prvog dijela Portugalci rade 5:0 seriju i odlaze na komotnih 12:15. Na odmor se otišlo s četiri viška za goste (13:17).

U nastavku je Bosna i Hercegovina strpljivo držala korak za Portugalcima i na dvadeset minuta do kraja golom Panića poravnavaju rezultat (20:20). Nakon toga bilo je dosta prilika za prelazak u vodstvo, gosti su griješili, ali Burić i dva puta Vukšić nisu uspjeli prebaciti pritisak na drugu stranu.

Gosti na pet minuta do kraja odlaze na velikih +3 (23:26), ali zahvaljujući dobroj igri na minutu do kraja Bosna i Hercegovina dolazi do izjednačenja. Mogli su domaći rukometaši i do pobjede, ali Knežević i Petrović nisu iskoristili prilike u posljednjim sekundama utakmice.

Tako se Portugal, zahvaljujući pobjedi u prvoj utakmici, uspio plasirati na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine.

Srbi u drami ostali bez prvenstva

Rukometaši Srbije su u uzbudljivoj utakmici protiv reprezentacije Španjolske upisali pobjedu 25:22, no ipak su ostali bez Svjetskog prvenstva zbog poraza od četiri razlike u prvoj utakmici (32:28).

Najbolji u redovima Orlova bili su Vanja Ilić sa šest golova, a vratar Dejan Milosavljev je bio impresivan među vratnicama. Srpski vratar ubilježio je 16 obrana uz 44 % uspješnosti. Kod Španjolaca je najefikasniji bio Barcelonin Aleix Gomez s pet golova.

Srbi su, svjesni rezultatskog zaostatka, vrlo oštro obrambeno ušli u utakmicu te zahvaljujući raspoloženom Milosavljevu i efikasnom napadu nakon 16 minuta otišli na 9:4, razliku koja ih je vodila na Svjetsko prvenstvo.

Do poluvremena su uspjeli držati Španjolce na pristojnom zaostatku te na odmoru anulirali gostujuću prednost iz prve utakmice.

Nervozan ulazak u nastavak od obje ekipe, nakon prvih pet minuta nije ponudilo pogodak na niti jednoj strani. Na petnaest minuta do kraja pogotkom Ilića Srbi odlaze na 20:14 i već se pripremaju za slavlje. No, iskustvo Španjolaca je presudilo.

Gosti serijom 5:1 na deset minuta do kraja dolaze na zaostatak od dva gola (21:19) i počinju lakše disati.

Potom kreću uzbudljive i dramatične posljednje minute. Ilić pogađa sedmerac na minutu i pol do kraja i dovodi svoju ekipu u prednost od tri gola (25:22). Nakon toga Španjolci zove minutu odmora kako bi organizirali posljednji napad koji bi im osigurao prolaz.

Uzbuđenja u finišu 

No, Sole Sala prodorom na crtu od šest metara biva zaustavljen od Milosavljeva i Srbi kreću u protunapad s igračem više u potražnju za pogotkom koji ih vodi na raspucavanje sedmeraca. Iako su imali igrača više, udarac Miloša Kosa na par sekundi do kraja zaustavlja Gonzalo Perez de Vargas, koji je do tog trenutka imao samo tri intervencije i odvodi svoju reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo.

Bio bi ovo veliki neuspjeh za Španjolce da su ispali, osobito nakon debakla na posljednjem EURU kad su svoj put završili već nakon grupne faze. Srbi su pokazali odličnu igru protiv ozbiljnog protivnika te se postavlja pitanje što bi bilo da su igrali protiv bilo koga drugog, jer Orlovi imaju kapacitet za nešto više od samih kvalifikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close